Militarii rezerviști și sindicaliştii din Poliţie şi Penitenciare au protestat astăzi în Capitală. ''Militarii nu vor bani în plus, vor să fie respectați''
Au ieșit în stradă. Militarii rezerviști și sindicaliştii din Poliţie şi Penitenciare au protestat astăzi în capitală. Oamenii sunt nemulțumiți de pensii și cer excluderea rezerviștilor din PNRR. De asemenea, sindicaliștii vor ca sporturile militare să fie acordate și civililor. Mai mult, vor ca pensiile să nu mai fie impozitate. Peste 300 de militari din Constanța au participat la protestul din Piața Victoriei.
Peste 300 de reprezentanți ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate din Constanța au protestat vineri în Piața Victoriei. Alături de ei au fost și sindicaliștii din poliție și penitenciare.
"Încă din 1967 de când a fost inventată noțiunea de pensie suplimentară și a apărut prima reglementare privind pensiile militare de stat, militarii la fel ca și civilii au contribuit cu aceeași parte. Banii reținuți, impozitele reținute, contribuțiile reținute la soldele brute ale militarilor au fost vărsate direct la bugetul de stat întrucât pensiile și salariile sunt plătite din bugetul Ministerului Apărării Naționale", a spus lt. cdor. (r) George HOȘTINĂ, purtător de cuvânt Filialei 1 SCMD Constanţa.
"40% dintre militari și polițiști au plecat prin demisie. Nu sunt nebuni să moară la ordin de pensionare cu minim pe economie pentru că își bat joc de legea pensiilor militare de 14 ani încontinuu. Asta este realitatea", a spus col. dr. (r) Mircea DOGARU, președinte SCMD.
Sindicaliștii susțin că cei de la Guvern continuă să refuze aplicarea, în integralitatea sa, a legii pensiilor militare de stat și a legii salarizării.
"Pentru a-I determina pe guvernații de dincolo de șosea să aplice o lege votată în Parlament, legea 153 privind salarizarea, să aplice așa cum a fost votată în Parlament legea 223 privind pensiile militare de stat. Vrem un statut al polițistului modernizat și un ghid al carierei polițistului. De fapt, ne dorim predictibilitate în salarizare, în carieră și în pensionare", a spus Zelca VASILE, președinte SNPPC România.
"Avem legea pensiilor militare de stat 223 care trebuie aplicată în forma promulgată. Suntem împotriva unei noi legi pentru că pe noi această nouă plată ne scoate din ecuație", a spus cdor. (r) Ilie TRUȚĂ, președintele Filialei 1 SCMD Constanța.
De asemenea, sindicaliștii vor ca sporturile militare să fie acordate și civililor din structurile Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională. Mai mult, cer excluderea rezerviştilor atât din PNRR, cât şi din Proiectul Legii Pensiilor de Serviciu, pentru a da posibilitatea măririi pensiilor civile în cadrul procentului de 9,4% din PIB.
"Dacă vor aplica acele măsuri în ceea ce privește pensiile militare nu vor rezolva problema inechității din 2017. Ba mai mult, vor adânci aceste inechități. Cetățenii trebuie să conștientizeze că dacă străzile nu vor fi ocupate de oamenii legii vor fi ocupate de infractori", a spus Cosmin DOROBANȚU, președinte Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.
În 2019 pensia unui civil era de 2.875 de lei, pe când a unui miliar era de 2.500 lei. Un an mai târziu, în luna ianuarie, pensia militarilor a crescut cu puțin peste 100 lei, ajungând astfel la 2.615 lei. După nouă luni, civililor le-a fost mărită pensia la 3.278 de lei, în schimb cea a militarilor a rămas neschimbată. În 2021, nimeni nu a mai primit nicio mărire, susțin sindicaliștii.
"La 1 ianuarie 2022 pensionarului civil i-a fost indexată pensia cu 10% pensia lui devenind 3.606 lei iar militarul i-a fost indexată cu 2,6% devenindu-I pensia 2.683", a spus cdor. (r) Ilie TRUȚĂ, președintele Filialei 1 SCMD Constanța.
"De 16 ori mai mult plătesc un soldat străin decât pe unul român, ca de la 34 de lei norma de hrană pentru român la 525 pentru un străin", a spus col. dr. (r) Mircea DOGARU, președinte SCMD.
"Militarul oriunde s-ar afla și oricând s-ar afla el are reguli care se duc către ceea ce înseamnă demnitate și onoare. Militarii nu vor bani în plus, vor să fie respectați", a spus prof. univ. dr Nicolae ROMAN, general maior (rtr.)
Acestea sunt doar o parte dintre nemulțumirile oamenilor. După protestul din Piața Victoriei, sindicaliștii au plecat apoi într-un marș care a avut următorul traseu: Piața Romană, Universitate-Piața Unirii și retur. Peste 7.000 de sindicaliști au participat la mitig.
Dacă nu se vor rezolva toate aceste probleme, sindicaliștii vor continua să protesteze.