Modificări în regulamentul agenților economici! Poliția Locală poate cere suspendarea activității în cazul în care au fost aplicate amenzi în mod repetat: comercianții sunt nemulțumiți
Polițiștii locali pot cere suspendarea activității unei firme în cazul în care au fost deja aplicate amenzi în mod repetat. Asta înseamnă că dacă administratorii au perturbat într-un anumit fel ordinea și liniștea publică, vor fi sancționați, iar în cazul în care primesc o a doua amendă rămân și fără afacere. Comercianții cer ca această măsură să fie luată abia după primele trei abateri și cer dreptul la contestația procesului verbal în termen de 15 zile.
„Regulamentul prevede că suspendarea poate fi solicitată prin comunicare scrisă la săvârșirea repetată a anumitor contravenții. El spune eu am dat o amendă pentru că l-am găsit pe un domn că fuma sau că nu-și terminase farfuria de mâncare după ora de închidere”, a declarat Mirela Doicescu, avocat.
„Se întocmește un proces verbal și se face o propunere către autoritatea locală de suspendare a activității”, a declarat Bogdan Munteanu, șef Birou Activitate Comercială în cadrul Poliției Locale Constanța.
Proiectul de hotărâre de Consiliu Local privind regulamentul agenților economici permite suspendarea activității atunci când Poliția locală o solicită primarului, în cazul în care operatorul a primit amenzi în mod repetat. Acest lucru îi nemulțumește pe comercianții din municipiul Constanța, care cer modificarea acestui document. De pildă, aceștia susțin că în cazul în care un restaurant are programul de funcționare până la ora 22.00, iar oamenii legii surprind la masă un client după ora de închidere, aceștia pot să-l amendeze pe administrator, deși nu a fost perturbată liniștea și ordinea publică.
„Știți ce înseamnă săvârșirea repetată în prezent? Înseamnă că dacă ai repetat a doua oară, ai repetat contravenția, drept urmare Poliția Locală se poate adresa primarului. Măsura suspendării să poată fi comunicată de Poliția Locală primarului, doar după săvârșirea a trei contravenții, la întocmirea celui de al patrulea proces verbal”, a declarat Mirela Doicescu, avocat.
Mai mult, reprezentantul agenților economici din municipiu susține că mai există o problemă care trebuie rezolvată. Comercianții vor să aibă dreptul de a depune plângere în termen de 15 zile, timp în care afacerea lor să fie în continuare deschisă.
„Nu poți să aplici și să ceri primarului suspendarea activității unui agent economic dacă tu încă nu i-au comunicat procesele verbale, pentru că nu toate procesele verbale se comunică în momentul completării. Pe de altă parte, chiar dacă le-au comunicat, dar sunt în termen de 15 zile în care poți să le contești să nu poți cere suspendarea, să aștepți ca într-un fel omul să aibă acces la justiție și să vadă dacă formulează sau nu plângere contravențională împotriva respectivelor procese verbale”, a mai declarat Mirela Doicescu, avocat.
De cealaltă parte, reprezentanții Poliției Locale susțin că în aceste situații sunt acoperiți de lege.
„În cazul în care acea societate nu respectă decizia de suspendare și se constantă că încalcă în continuare, prin activitatea lor, ordinea și liniștea publică, se procedează la retragerea acestei autorizații de funcționare. Sunt anumite chestiuni care nu pot fi reglementate pentru că sunt prevăzute de alte legi”, a declarat Bogdan Munteanu, șef Birou Activitate Comercială în cadrul Poliției Locale Constanța.
Concret, comercianții își doresc ca această măsură de suspendare a activității să fie luată abia după primele trei amenzi primite și în același timp își doresc dreptul ca în termen de 15 zile să poată contesta procesul verbal. Doleanțele acestea au rămas să fie analizate de autoritățile locale care vor decide dacă modifică sau nu proiectul de regulament.