dobroge.tv

Live

Turiștii care aleg să-și petreacă vacanța în Constanța sau Mamaia vor plăti o nouă taxă: „Propunerea este să se achite 1% din valoarea fără TVA a cazării”

15 martie 2023
Publicitate

Turiștii care vor veni în această vară pe litoral, în Constanța sau Mamaia, vor plăti, pe lângă sejur, și o taxă de oraș sau taxă turistică în cuantum de 1% din valoarea totală a sejurului. Aceasta a fost stabilită încă de la finalul anului trecut de Consiliul Local și este încasată de la hotelieri. Acum, patronatele au cerut ca taxa să nu mai fie luată de la ei, ci de la turiști și să fie folosită la promovarea turistică a stațiunii Mamaia.

Taxa de Promovare de 1% din costul vacanței va fi plătită de toți turiștii care vor ajunge la Constanța sau Mamaia. Până acum era plătită de hotelieri în fiecare vară iar banii ar fi trebuit să fie investiți în promovarea stațiunii. Mare lucru nu s-a întâmplat ținând cont că nici orașul nostru și nici Mamaia n-au fost prezente la Târgul de Turism desfășurat la București. Însă, municipalitatea vrea mai mulți bani pentru a face reclamă stațiunii așa că au gândit o nouă taxă.

În momentul de față, există o solicitare nouă din partea patronatelor pentru a muta această taxă de la operatorii economici către turiști, cu obligația de a o încasa hotelierii la recepție. Propunerea este să se achite 1% din valoarea fără TVA a cazării de către turiști, așa a venit propunerea de la patronate”, a declarat George Măndilă, consilierul personal al primarului.

Zilele acestea Primăria Constanța lucrează la un proiect și speră ca la mijlocul lunii mai taxa să fie încasată de la vizitatori.

Dacă Consiliul Local va vota această taxă în funcție de cum prevede codul fiscal ca și dată de intrare în vigoare se va muta la recepție 1%. Asta înseamnă că peste biletul de vacanță, un turist va achita o taxă de stațiune. I se va spune ‹‹taxa turistică de destinație turistică››”, a mai declarat George Măndilă, consilierul personal al primarului.

City-Tax sau „taxa-de-oraș” ar fi o sumă fixă sau procentuală luată de municipalitate direct de la turist. E clar că va scumpi vacanțele la mare, însă hotelierii vor ca oamenii să știe că nu vor crește prețurile din cauza lor, ci datorită unor taxe impuse de administrație.

Noi nu suntem de acord. Noi dorim așa cum am stabilit de prima dată: să apară city-tax cum este în toată lumea, în orice stațiune, în orice oraș reședința, dacă vreți. Am lucrat și avem ciornele în ceea ce privește taxa de promovare pe care văd că au scos-o și au pus 1% din valoarea totală”, a declarat Nicolae Bucovală, președintele Patronatelor din Mamaia.

Este necesară o taxă de promovare dar trebuie colectată cu atenție și cheltuită cu mai mare atenție. Turistul este cel care te penalizează, turistul este cel care te premiază. Dacă va fi taxa prea mare atunci vom avea mai puțini turiști, dacă taxa va fi prea mică nu vom fi în stare să aducem suficienți turiști astfel încât să capacităm unitățile de cazare”, a declarat Cristian Bărhălescu, director agenție de turism.

Toți banii din noua taxă turistică vor ajunge în contul nou înființatei Organizații de Management al Destinației Mamaia-Constanța. După toate calculele, se vor aduna câteva sute de mii de euro pe an de la turiști, iar banii vor fi investiți în promovare, în baza unei strategii pentru care vor face achiziție publică anul acesta.

Acest city-tax care există peste tot în lume și în Uniunea Europeană, să fie 1% din valoarea nopții de cazare fără mic dejun și să fie colectată de la turist, deoarece este o taxă distinctă aceasta trebuie colectata ca atare”, a declarat Ionuț Puznava, președintele Sindicatului Marea din stațiunea Mamaia

Pentru hotelieri avem o adresă înaintată încă de anul trecut și în discuțiile pe care le-am purtat, am cerut să fie între 1% și 2% din prima noapte de cazare, clar afișat hotărârea de Consiliul Local, vine omul, citește. Mai avem și turiști care nu vor să o plătească dar când vine și citește hotărârea de Consiliul Local nu e nicio problemă”, a mai declarat Nicolae Bucovală, președintele Patronatelor din Mamaia.

Bugetul pentru Managementul stațiunii Mamaia și al Constanței este format din taxa de promovare plătită de afaceriști și noua taxa turistică, ajungându-se astfel la mai mult de o jumătate de milion de euro pe an.

În toate țările din lume se plătește o taxă de oraș, taxa de promovare, dar aceasta este în funcție de atractivitate, de cât de faimoasa este destinația și bineînțeles este contorizata prin numărul de turiști și până la urmă trebuie găsită o soluție de compromis”, a mai declarat Cristian Bărhălescu, director agenție de turism.

La vară turistul care va ajunge în stațiunea Mamaia va achita pe drumul către mare taxa de pod de la Fetești, taxa de stațiune și de promovare, precum și taxa de parcare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233