Protecție specială pentru navigatori: familiile acestora primesc compensații şi în caz de deces natural, nu numai în caz de accident de muncă
Navigatorii beneficiază de o protecție specială după mulți ani de discuții și negocieri. Concret, în cazul unui deces natural, familia va primi o compensație. Însă, există și alte prevederi prin care toate eforturile și drepturile acestora vor fi respectate prin contract. Decizia a fost luată după ce s-a ajuns la concluzia că navigatorii lucrează în condiții grele și uneori chiar sunt abuzați în muncă, susțin reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor. Ordonanța privind reglementarea muncii în domeniul maritim a fost dată de Guvern abia anul trecut.
După ce munca navigatorilor a fost atent cercetată, în anul 2006 a fost votată o convenție prin care s-au întrunit condițiile de muncă ale acestora, însă atunci nu au fost luate măsuri concrete. Astfel, după mulți ani de negocieri, abia în luna aprilie a anului trecut a fost introdusă o Ordonanță de Urgență care prevede reglementarea muncii în domeniul maritim.
„Navigatorii de exemplu pe nave, când aveau un eveniment tragic, moare din cauza unui stop cardiac, se considera un deces natural și atunci nu primește nicio compensație. Pe când, noile reguli acum spun că indiferent de cauza decesului, mai puțin suicidul, practic familiile navigatorilor primesc compensațiile de deces ale navigatorilor la bordul navelor”, a declarat Adrian Mihălcioiu, președinte SLN Constanța.
Reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor susțin că în ultimii ani standardele de lucru ale navigatorilor au crescut considerabil. Însă, acum, această ordonață le oferă protecție și în ceea ce privește asigurarea de viață sau respectarea dreptului la concediu medical, pe caz de boală, sau chiar în caz de accident.
„Navigatorul nu mai trebuie să-și pune efectiv întrebarea dacă acel contract s-ar putea să-i creeze condiții altele decât cele pe care le știe, dacă are clauze ascunse sau alte lucruri care ar putea să-i afecteze în viitor. Toate drepturile lui izvorâte din contractul de muncă sunt garantate practic”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu, președinte SLN Constanța.
Aceste discuții au venit în urma consțientizării pericolului de la bordul navei. Pe cât de frumoasă este viața pe mare, pe atât de periculoasă poate fi, susțin reprezentanții SLN. Mai mult, aceștia mai spun că există privaţiuni, riscuri şi mai ales drepturi care trebuie apărate.
„Vorbim de condiții naturale, de furtuni, pericole de piraterie care nu sunt de neglijat, apoi și războiul, iată avem pe Marea Neagră și nu numai. Au fost zone în care sunt războaie, iar navigatorii trebuie să ajungă și să treacă prin anumite rute și prin acele zone în care se desfășoară atacuri armate”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu, președinte SLN Constanța.
Concret, conform convenţiei internaţionale la care România a aderat, în acest moment, navigatorii au o protecţie specială. Cu toții primesc compensaţii şi în caz de deces natural, nu numai în caz de accident de muncă.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație
-O-școală-din-Constanța-va-fi-modernizată!-A-fost-semnat-contractul-de-execuție-(1).jpeg)
Școala Gimnazială nr. 37 din Constanța va fi modernizată: contractul de execuție a fost semnat
_1024x768.jpg)
Ziua Porților Deschise la Gruparea Mobilă Constanța

Unde preferă românii să petreaca 1 Mai? Munte, mare sau Delta Dunării
Cum s-au descurcat elevii constănțeni la simularea Evaluării Naționale
Ce spune poliția despre accidentul de la Institutul de Marină
Fevronia Ciortan, meșter popular, susține demonstrații de încondeiere la Constanța
Vrei să înveți în America? Aplică pentru bursa FLEX 2026-2027
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

