dobroge.tv

Live

IMAGINI REVOLTĂTOARE. În ce hal arată un apartament din Constanța închiriat unei familii din Ucraina cu doi copii, după o lună: proprietarul a rămas șocat

IMAGINI REVOLTĂTOARE. În ce hal arată un apartament din Constanța închiriat unei familii din Ucraina cu doi copii, după o lună: proprietarul a rămas șocat
15 martie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Încă de la începutul războiului, oamenii au fugit din Ucraina pentru a se adăposti din calea atacurilor armate. În Constanța s-a format una dintre cele mai mari comunități de refugiați ucraineni de la noi din țară. Potrivit unor statistici publicate la finalul anului trecut, în orașul de la malul mării, peste 8.200 de ucraineni și-au găsit o nouă casă.

Românii au început inițial să-și pună la dispoziție locuințele în mod gratuit pentru a caza refugiați, iar, ulterior, Guvernul a implementat un program de ajutor, cunoscut drept „50/20” prin care se oferă pentru găzduirea refugiaților ucraineni 50 de lei pe zi de persoană pentru cazare și 20 de lei pe zi de persoană pentru cheltuielile cu hrana. Statistica menționată anterior arată că 20% din fondurile decontate de statul român au ajuns la gazdele din Constanța.

Nu de puține ori însă, oamenii au ajuns să regrete faptul că au închiriat apartamentele ucrainenilor, după ce au întârziat să apară plățile sau s-au trezit cu surprize neplăcute din partea chiriașilor. Acesta este și cazul unui bărbat din Hunedoara care și-a dat spre închiriere apartamentul din zona Tomis Plus a Constanței unei familii de refugiați cu doi copii și o pisică. Acesta a avut parte de șocul vieții după ce a văzut ce au lăsat în urmă în imobilul său chiriașii ucraineni. După doar o lună și jumătate în care familia a locuit acolo, totul era răvășit. Bărbatul și-a găsit piesele de mobilier distruse, pereții mâzgăliți cu carioci și creioane colorate, salteaua murdară de excremente, dar și unele dintre geamuri sparte. Acum, el este nevoit să suporte costurile reparațiilor pe cheltuiala proprie.

Mă uitam că salteaua e murdară de excremente și un perete la fel, geamuri sparte”, a declarat proprietarul pentru Dobrogea TV.

Reamintim că, în ultima perioadă, banii oferiți de la stat pentru cazarea ucrainenilor au întârziat. La începutul lunii martie, mai mulți constănțeni au declarat că nu au mai primit ajutorul de la stat încă din luna decembrie a anului trecut, motiv pentru care au ajuns să-și cheltuie economiile pentru a le oferi refugiaților un acoperiș deasupra capului -- detalii aici: La coadă pentru ajutorul de la stat. Constănțenii sunt revoltați pentru că de trei luni nu au mai primit banii pentru cazarea ucrainenilor: „Economiile noastre s-au dus pe facturi”.

Sunt totuși și persoane care, din cauza acestor întârzieri, le-au cerut ucrainenilor să părăsească locuințele. Astfel că, dacă la început românii erau empatici față de suferința refugiaților, acum, o parte dintre ei par că s-au săturat de aceștia și sunt foarte vocali, mai ales pe rețelele de socializare. Psihologul Bogdan Papacostea atrage atenția asupra faptului că aceștia sunt românii care, la începutul războiului, s-au arătat indiferenți și nu au oferit niciun fel de ajutor.

Emoția se consumă, dar nu s-a transformat în sentimentul de detestare, de ură. Aceștia sunt cei care în primăvară tăceau, n-au mișcat un deget atunci și acum sunt vocali. Ei exprimă o frustrare nu doar față de ucraineni, ci față de lume, în general. Față de oricine care primește ceva și ei nu”, a declarat psihologul pentru adevărul.ro.


Sursă foto: Dobrogea TV

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233