Patru pompieri constănțeni au participat la un exercițiu de recunoaștere a riscurilor nucleare, în Franța
Patru pompieri constănțeni au participat, alături de alți 38 de salvatori români, la un amplu exercițiu internațional, în Franța. Nu a fost o misiune ușoară, salvatorii au fost nevoiți să se antreneze la temperaturi scăzute și multe ore de muncă. Echipa României, CBRNDET este prima certificată și recunoscută la nivel european, iar pompierii CBRN Constanța sunt singurii care pot participa la misiuni maritime, fluviale, pe ape curgătoare, lacuri și terestru, din Europa.
„Aceasta este partea cea mai importantă pentru că trebuie izolat cât mai bine. Este nevoie de cel puțin încă un coleg ca să îl echipeze pentru că practic el îl asigură pe cel care intervine astfel încât să nu pătrundă niciun fel de particule sau substanțe prin acest costum. Și se închide pe exterior”.
Munca pompierilor din departamentul chimic, biologic, radiologic și nuclear sau pe scurt CBRN nu este una ușoară. În cazul unei catastrofe, când substanțe chimice pot ajunge în apă sau pe uscat, ei sunt cei care își riscă viața pentru a interveni. Echipamentul folosit este greu și necesită o atenție sporită atunci când este îmbrăcat. De curând, echipa României a participat în Franța la un amplu exercițiu internațional pentru Certificare și Recunoaștere CBRN. 42 de salvatori, printre care și patru constănțeni, au luat parte la această desfășurare de forțe, alături de pompieri din Italia, Germania și Franța.
„Facem parte din mecanismul internațional de protecție civilă, care se activează la solicitarea unei țări care are probleme. Suntem disponibili ca în 12 ore de la primirea notificării să ajungem să ajutăm acea țară care are nevoie de sprijinul nostru și de ajutorul nostru. Partea mea a fost partea de laborator, în care m-am ocupat de identificarea substanțelor chimice prelevate de colegii noștri”, a declarat plt. adj. Ionuț Vasile, pompier ISU „Dobrogea”.
Drumul până în Franța a fost destul de lung. Însă, nici misiunea nu a fost una ușoară. Au fost nevoiți să stea în câmp, în corturi la temperaturi de -6 grade Celsius.
„Plăcută, în același timp frumoasă, dar complicată datorită timpului destul de lung. Timp de parcurgere patru zile, trei zile la cort, în câmp și încă trei zile deplasare pe roți înapoi către detașament. În mare parte, eu am participat la partea de radiologic, să preiau informații de la colegii aflați în teren, să cartografiez și la misiunea cu ambarcațiunea pe râul Rhone”, a declarat plt. adj. Cosmin Popescu, pompier ISU „Dobrogea”.
„Eu am condus de aici vehiculul până acolo, apoi fiecare dintre noi am avut câte un tip de intervenție. Le-am executat pe toate, inclusiv pe cele de laborator, cele pe uscat și cele pe apă. Eu am intervenit cu un coleg pentru a detecta șase surse radiologice reale într-un subsol”, a declarat plt. adj. șef David Rujanschi, pompier ISU „Dobrogea”.
Practic, în ultima zi a exercițiului, echipa României a participat la o misiune de prelevare de probe din râul Rhone, misiune care a durat nouă ore. Probele au ajuns în laborator, acolo unde au fost analizate.
„A trebuit să găsim un loc de lansare pentru barcă deoarece organizatorii nu au fost pregătiți pentru acest lucru. Ne-au dus în trei locuri până am găsit un loc pentru a lansa ambarcațiunea la apă. După ce am lansat ambarcațiunea la apă, ne-am echipat corespunzător. Am plecat pe râul Rhone, am făcut prelevări de apă după care le-am predat colegilor de la laborator. Misiunea a durat foarte mult, de la ora patru dimineața am primit misiunea, până la ora două după amiază am stat numai în alertă”, a declarat plt. adj. Florin Popescu, pompier ISU „Dobrogea”.
Echipa CBRN Constanța este singura care poate să participa la misiuni maritime, fluviale, pe ape curgătoare lacuri și terestru, din Europa. Mai mult decât atât, pompierii români au fost primii care au obținut certificare și recunoaștere la nivel european.