dobroge.tv

Live

A fost adoptată Legea privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Nuclearelectrica pentru Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă!

A fost adoptată Legea privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Nuclearelectrica pentru Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă!
14 martie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care aprobă semnarea Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. Legea merge la promulgare.

La scurt timp, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că a fost adoptată Legea privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. Astfel că Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârşitul anului 2030 şi Unitatea 4 în anul 2031.

"A fost adoptată Legea privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă! Astfel că Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârșitul anului 2030 și Unitatea 4 în anul 2031. Le mulțumesc colegilor parlamentari pentru cele 273 de voturi date pentru adoptarea acestei legi foarte importante prin care vom asigura independența și securitatea energetică a României.

Scopul Acordului este de a stabili modalităţile efective de cooperare între părţi, prin stabilirea unor angajamente şi obligaţii ale Statului român, privind asigurarea măsurilor necesare finanţării Proiectului, implementarea şi adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ. De asemenea, Acordul stabileşte ca părţile să negocieze şi să încheie contracte de implementare subsecvente, cu respectarea principiilor stabilite de Acord.

Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă reprezintă un obiectiv strategic de interes național cu un rol esențial în atingerea obiectivelor strategice de securitate energetică ale României, componentă esențială a securității naționale, contribuind totodată la atingerea obiectivelor de decarbonare a sectorului de producere a energiei electrice și menținerea stabilității Sistemului Energetic Național. Prin realizarea Proiectului, esențial pentru securitatea și independența energetică a României, va fi dublată contribuția energiei nucleare în sistemul energetic de la aproximativ 20% la 36%, vor fi create noi locuri de muncă în sectorul nuclear, se va dezvolta lanțul de furnizori, va fi facilitat accesul la împrumuturi și sprijin financiar, vor spori veniturile la bugetele locale din zona de dezvoltare a Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă, precum și la bugetul de stat, ca urmare a investițiilor și înființării de noi întreprinderi în activități de cercetare și inovare în zonă/regiune. De asemenea, prin realizarea acestor investiții, se va asigura accesul la energie electrică și termică a consumatorilor, protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice. Proiectul va contribui la asigurarea unei piețe energetice competitive, va crește calitatea învățământului în domeniul energiei și va continua formarea resursei umane bine pregătite în domeniul nuclear.

Acordul de Sprijin în legătură cu Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă este un document critic și de esență conferind încredere părților interesate (instituții finanțatoare, potențiali contractori, potențiali investitori etc) și o confirmare la nivel legislativ a angajamentului statului român pentru continuarea și finalizarea acestui proiect", a scris ministrul, pe Facebook.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233