dobroge.tv

Live

Tot mai puțini elevi și studenți își doresc un loc de muncă pe litoral. Hotelierii au apelat la angajați străini: „Sunt mulțumiți, sunt și harnici, lucrează”

13 martie 2023
Publicitate

Sezonul estival se apropie cu pași repezi, iar unii operatorii de pe litoral se tem că nu vor avea suficienți angajați, motiv pentru care aleg să aducă în țara noastră tineri străini pe care să-i integreze într-o echipă. În ultimii ani, cererea din partea românilor a scăzut considerabil, susțin hotelierii și asta pentru că cei mai mulți sunt tentați să plece în alte țări unde veniturile sunt mult mai atractive. Cele mai căutate posturi sunt și în acest an cele de ospătar, barman, bucătar și cameristă, iar salariile pornesc de la 2.500 lei și pot ajunge și la 5.000 lei pe lună.

Mai sunt doar câteva luni până când se va da startul noului sezon estival, iar operatorii de pe litoral caută angajați străini și asta pentru că spun ei, tinerii români nu-și mai doresc să muncească în țara noastră din cauza salariilor pe care le consideră mici.

De câțiva ani chiar a devenit presantă această problemă a angajaților, a trebuit să apelăm și la Republica Moldova și la Ucraina. Pe toate posturile avem lipsă de personal. Nici studenții români nu mai vor pentru că salariile sunt foarte mici în turism”, a declarat Dumitru Ivănescu, administrator hotel.

„Foarte mulți sunt tentați din tinerii de azi să plece. Termină liceul, poate nu mai fac nici facultatea și pleacă în țările străine, spun ei că ar câștiga mai bine decât în România”, a declarat Adrian Bazîru, manager hotel.

Unii hotelieri susțin că în această vară, cel mai probabil unitățile de cazare și restaurantele de pe litoral vor funcționa cu angajați străini. Masa și cazarea le sunt asigurate, iar salariile pe care le primesc la noi sunt mult mai mari decât cele din țara de origine. Cei mai mulți dintre străinii care vin pe litoral la muncă sunt din Sri Lanka, Nepal sau Nigeria.

Am făcut cerere la consulatul din Sri Lanka și au zis că-mi trimit 20. Angajații străini sunt puțini mai scumpi, dar ei sunt mulțumiți. De exemplu dacă câștigă acolo 50$ sau 100$ afară, la ei acasă e mare lucru, pe când la noi ajung la 4.000 și ceva în mână”, a mai declarat Dumitru Ivănescu, administrator hotel.

Da, ei sunt mai mulțumiți față de țările din care vin. Li se oferă mai multe facilități, sunt mulțumiți, sunt și harnici, lucrează”, a mai declarat Adrian Bazîru, manager hotel.

Mai mult decât atât, patronii încearcă în fiecare an să-și păstreze angajații. Cel mai important, spun ei, este să-i formezi pe acești tineri într-o profesie și ulterior, să-i integrezi într-o echipă.

Este foarte important să formezi o echipă cu care să mergi la drum pe termen lung pentru că oferă stabilitate hotelului. Pot să progresezi, e vorba de profesionalism, crești de la an la an dacă ai aceeași echipă”, a mai declarat Adrian Bazîru, manager hotel.

De cealaltă parte, sunt și unii operatori economici care nu se plâng de lipsa de angajați.

Noi încă avem cerere din partea tinerilor români și nu a fost necesară angajarea turiștilor străini. Am căutat pentru postul de cameriste și la restaurant ospătari, respectiv barmani”, a declarat Elena Drăghici, manager hotel.

Hotelierii de pe litoral au nevoie de bucătari, ospătari, barmani și cameriste. Și salariile sunt atractive. Acestea pornesc de la 2.500 de lei și pot ajunge și până la 5.000 lei pe lună. Unele unități de cazare de pe litoral își vor deschide porțile de Paște, în timp ce altele se pregătesc să primească primii turiști de 1 mai.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233