ÎPS Teodosie: „Zacusca nu se poate folosi ca mâncare de post” - în ce zile poate fi consumată
Cu vinete, fasole sau ciuperci, zacusca este mâncarea salvatoare a multora dintre cei care țin postul Sfintelor Paști. Un amănunt prea puțin cunoscut însă, răstoarnă cam tot ce știau credincioșii despre acest preparat. Deși e gătită cu legume, zacusca nu poate fi mâncată în timpul săptămânii de către cei care țin post, ci doar sâmbăta și duminica. Asta, deoarece conține untdelemn pentru care există dezlegare doar în anumite zile.
În perioada Postului Sfintelor Paști, uleiul nu poate fi consumat în orice zi, ci doar sâmbăta și duminică, atunci când este dezlegare la untdelemn.
„Untdelemnul vegetal, sigur, se foloseşte, dar în zilele de post aspru, de luni până vineri în Postul Mare, călugării şi creştinii râvnitori, postesc fără ulei. De aceea zacusca folosită ca o mâncare de post nu se poate folosi”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomsiului.
Rânduiala printre credincioși nu e deloc în acord cu ceea ce spun preoții. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca până și zacusca să fie pe lista alimentelor interzise. Postul aspru este ţinut în mănăstiri unde, de regulă se mănâncă o dată zi, de regulă de luni până vineri.
„Se mănâncă fiertură fără ulei sau semințe sau pâine cu apă. Așa folosesc creștinii râvnitori”, a mai declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomsiului.
Deși mulți creștini consumă des zacusca în timpul postului, aceasta este, de fapt, interzisă în anumite zile din această perioadă. Potrivit tradiţiei ortodoxe, sunt mai multe tipuri de post:
- POST NEGRU sau ASUMARE DEPLINĂ, când oamenii postesc întreaga zi şi doar seara gustă ceva, de obicei puțină pâine şi apa.
- POSTUL ASPRU care presupune consumul alimentelor nepregătite la foc
- POSTUL OBIŞNUIT sau COMUN în care se consuma alimente de origine vegetală, gătite la foc.
- POSTUL DE DEZLEGARE pe care îl ţin persoanele vârstnice şi cei care au probleme de sănătate
Potrivit unui sondaj, 40% din populație consumă zacuscă de mai multe ori pe săptămână, iar unul din patru români mănâncă o dată pe săptămână din această specialitate românească. Vorbim despre zacusca preparată în casă care pentru o mare parte dintre oameni a devenit o mâncare indispensabilă. Și constănțenii o preferă pe cea făcută de ei.
„Fac, sigur că fac. Păi, numai acasă fac! Păi care este problema, că are ulei? Nu mănânc de cumpărat niciodată de când mă știu. În primul rând că eu nu pun ulei mult că spunea odată să pui ulei mult să nu prindă mucegai. Nu! Dacă este bine sterilizat nu prinde mucegai”, spune o constănțeancă.
Reporter: Mâncați zacuscă în post?
Constănțeancă: Da, și tocană de legume mănânc, acum mă duc acasă să fac urzici.
Reporter: Din magazine cumpărați zacuscă de post?
Constănțeancă: Nu! Sinceră să fiu, nu! Am cumpărat, am probat, nu mi-a plăcut gustul pe care îl am eu de fel, dar eu în fiecare an fac.
Biserica spune că în aceste zile este important să fim preocupaţi mai mult de postul sufletesc: postul de păcate, de gânduri urâte şi de vorbe deşarte.