dobroge.tv

Live

Plăcinta dobrogeană, recunoscută la nivelul Uniunii Europene ca produs românesc cu indicație geografică protejată

06 martie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Plăcinta dobrogeană urmează să fie recunoscută la nivelul Uniunii Europene ca produs românesc cu indicație geografică protejată. România a învins Bulgaria după aproape doi ani de negocieri. Țara vecină va primi dreptul de a folosi denumirea, însă numai la nivel local, în regiunea de la sudul județului Constanța, pentru o perioadă de 10 ani. Demersurile pentru recunoașterea oficială la nivel European au început în anul 2017. Plăcinta tradițională din Dobrogea este și pe placul constănțenilor care fie o cumpără din patiserii, fie o prepară în casă.

Plăcinta dobrogeană urmează să primească recunoașterea europeană. Demersul pentru ca acest produs alimentar să fie recunoscut ca produs românesc cu indicație geografică protejată a început încă din anul 2017. Nu a fost un drum ușor, deoarece vecinii bulgari s-au opus vehement acestui lucru, în final România a câștigat. Astfel, Bulgaria va primi dreptul de a folosi denumirea, însă numai la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa, cu caractere chirilice sau latine, pentru o perioadă de 10 ani. Produsul alimentar preferat de mulți constănțeni, și nu numai, nu este complicat de preparat. O spun asta și patiserii, și gospodinele.

"Apoi începem și întindem puțin, așa. Se ridică în aer, se întinde foaia cât de mult putem. Se adaugă brânza care este preparată dintr-un sfert de brânză dulce și trei sferturi telemea, și ou. Acum se împachetează și se pune pe tavă", a spus Elena BĂLAȘA, patiser.

Într-o patiserie din Constanța, zilnic se vând aproximativ cinci tăvi. După ce a fost preparată, plăcinta dobrogeană a fost introdusă în cuptor. Va sta aici aproximativ 20 de minute, iar apoi va fi scoasă și oferită spre vânzare.

Mulți constănțeni spun că preferă plăcinta dobrogeană. Fie că o cumpără din patiserii, ori o prepară în case, produsul alimentar le amintește multora de copilărie și de rețete gătite cu părinții sau bunicii.

"E un lucru bun când un produs de-al nostru românesc este recunoscut. Mai ales că mâncarea noastră românească e recunoscută în lume că este foarte bună. Și ei când vin, străinii mă refer, ei mănâncă mâncare de-a noastră românească"

"Fac și acasă, dar când nu am chef sau timp, cumpăr"

"Da, îmi place că și mama o făcea foarte bună, și bunica. E o tradiție la noi, în Dobrogea, să se mănânce plăcintă dobrogeană. Și multe produse de-ale noastre pot fi recunoscute de străini ca fiind foarte bune, făcute din materii prime naturale"

În sistemele de calitate europene sunt înregistrate zece produse alimentare românești, iar nouă dintre acestea au fost înscrise în Registrul european al produselor alimentare cu indicație geografică protejată. Printre produse se numără: scrumbia de Dunăre afumată, salamul de sibiu, salata cu icre de ştiucă de Tulcea ori salata tradiţională cu icre de crap.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233