Previziuni sumbre pentru litoral. Reprezentanții turismului și unii operatori economici se tem că acest sezon va fi unul dintre cele mai slabe din ultimii ani
Fără șezlonguri, umbreluțe și toalete. Așa vor arată în mare parte plajele de pe litoral în vara anului 2023. Ceea ce înseamnă că turiștii, cel mai probabil, vor face plajă pe cearceaf. Sau vor alege varianta să vină de acasă cu șezlongul și umbreluța în mână. Reprezentanții turismului, dar și unii operatori economici se tem că acest sezon va fi unul dintre cele mai slabe din ultimii ani. „Dezastru” este cuvântul prin care au descris următorul sezon.
Reprezentanții turismului susțin că sezonul estival din acest an va începe cu stângul. Situația închirierii sau administrării plajelor de pe litoralul românesc este în continuare incertă. Până acum, 200 dintre contracte s-au încheiat în luna septembrie a anului 2022, iar plajele lărgite de pe litoral trebuie să fie intabulate, lotizate și-apoi cuprinse în Planuri Urbanistice Zonale. Abia apoi pot fi date în chirie operatorilor de plajă pentru a amenajeze beach-baruri, umbreluţe şi şezlonguri.
„Instituțiile care administrează practic plajele României nu au fost pregătite, deși au avut mult timp la dispoziție, pentru a asigura contracte de operare a plajei în standarde decente așa cum își doresc toți turiștii noștri”, a declarat Corina Martin, președinte de onoare RESTO.
„În toamnă am fi gata pentru primirea turiștilor pentru anul 2024. 2023 în niciun caz. O să fie dezastru”, a declarat Constantin Cîrlan, președintele Comisiei Operatori Plaje RESTO.
Scandalul plajelor riscă să prindă staţiunile, fără amenajări de niciun fel la 1 Mai, aşa cum s-a mai întâmplat în anii trecuţi. Turiștii s-ar putea să vină de acasă cu umbrelă și șezlong. Ba mai mult, nu vor beneficia nici de facilități de toaletă sau asistență.
„Avem obligația, cel puțin din 50 în 50 de metri, să asigurăm toalete pe plajă. Asta înseamnă construcție. O construcție pe plajă se face doar pe baza unei autorizații de construire. Asta înseamnă că avem nevoie de demolarea actuală, de licitația nouă, de solicitarea unui certificat de urbanism, a unei autorizații de construire, a intabulării acelei construcții ca să putem să mergem la brașamentele statului și să putem să ne branșăm la canalizare”, a declarat Marcela Amed, administrator Birou Acte Juridice.
Licitațiile pentru sectoarele de plajă vor începe abia la 1 mai, data la care administratorii ar fi trebuit să fie la final cu pregătirile.
„Autorizația de construire înseamnă certificat de urbanism o lună, înseamnă după ce l-ai obținut încă o lună pentru avizele trecute în certificatul de urbanism, după care cu certificatul de urbanism și cu avizele te duci și depui pentru autorizație de construire care mai durează încă o lună. Deci, trei luni. Ajungem în luna august, acolo suntem acum. După care începi să construiești construcția în sine”, a mai declarat Constantin Cîrlan, președintele Comisiei Operatori Plaje RESTO.
Administratorii de plajă au cerut prelungirea contractelor care au expirat anul trecut, măcar pentru plajele care au deja construcțiile amplasate pe nisip. Pentru acestea, afaceriștii au investit câteva zeci de mii de euro. Bani pe care acum riscă să-i piardă.
„Dacă ei știau că nu vor prelungi acele contracte de ce nu au pregătit aceste licitații din timp astfel încât în momentul în care contractele erau finalizate ca termen să dea drumul imediat la licitații pentru perioada următoare. Cred că va fi cel mai prost sezon”, a declarat Daniel Georgescu, primar Limanu.
Operatorii vin și cu o soluție: prelungirea contractelor de închiriere așa cum sunt acum, pe o perioadă de minimum doi ani, urmând ca la final Ministerul Mediului să organizeze o licitație pe o perioadă mai lungă.
„Din păcate, sigur, în acest moment sunt în aer condițiile și facilitățile pe care le-au achiziționat deja turiștii români prin pachetele de înscrieri timpurii. Din păcate, nu știm ce o să fie pe plajă. De fapt pot să spun că știm: Plaje goale!”, a mai declarat Corina Martin, președinte de onoare RESTO.
Pe litoral sunt în jur de 420 de operatori de plajă iar în acest moment mai bine de jumătate au contractele expirate. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a scos la licitație anul acesta 129 de parcele de plajă.