Autorizațiile la control! Acțiune de amploare pe litoral pentru verificarea construcțiilor de pe plajă: clădirile construite ilegal vor fi demolate
După hotelurile, pensiunile și aparthotelurile din Năvodari, acum sunt verificate și construcțiile de pe plajă. Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții au cerut primarilor din zona costieră să identifice clădirile ilegale. Ulterior, vor fi luate și măsurile care se impun. Concret, în cazul în care sunt găsite nereguli, atunci construcția va fi demolată. Unii edili se pare că s-au conformat chiar înainte de solicitarea celor de la ISC și au realizat deja o listă. Ba mai mult, au luat măsuri pentru a le desființarea până la începerea sezonului estival.
La Costinești primarul n-a așteptat prea mult, după ce i-a venit hârtia de la București. A trecut la cadastrare și la numărătoare. În câteva zile ar trebui să vină cu răspunsul pentru Inspectoratul de Stat în Construcții.
„Am delimitat cei 200 de metri de la țărmul mării și acum vom lua toate autorizațiile să verificăm, toate construcțiile să verificăm toate autorizațiile, dacă sunt. Trebuie verificate pe toată lungimea plajei să vedem exact. Am vorbit cu un domn cadastrist și ne-a trasat direct pe hartă”, a declarat Dorin Jeanu, primar Costinești.
Probleme par ca să existe și între Venus și Saturn. Plaja care unește cele două stațiuni este un rai al construcțiilor permanente care ascund priveliștea spre țărmul mării. Primarul din Mangalia e supărat pe toți constructorii care au ridicat beach-baruri sau terase pe nisip și aștepta demult să vină ISC-ul în control.
„Vorbim de curent. Cum ajunge curentul acolo? Doar prin nisip, îngropat în nisip. Nu știu dacă cineva poate autoriza așa ceva. Apă: cum ajunge conducta de apă? Tot prin nisip. Gândiți-vă că pe nisip sunt copii care se joacă, sunt turiștii care sunt acolo și n-ai cum să vii cu aceste utilități îngropate în nisip”, a declarat Cristian Radu, primar Mangalia.
După ce primăriile vor trimite listele cu clădirile ilegale la București, Inspectoratul de Stat în Construcții îi va soma pe proprietari să le dărâme. Circuitul hârtiilor va trece pe la fiecare Primărie în parte, edilii de la malul mării urmând să demoleze ei însuși acolo unde proprietarii ilegali refuză.
„Toate construcțiile cu destinație turistică din zonele cu potențial turistic, stațiuni turistice, zone construite protejate precum și construcțiile cu destinație turistică și construcțiile realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă, din stațiunile turistice și din localitățile aflate pe litoralul Mării Negre, executate fără autorizație sau cu nerespectarea prevederilor, se desființează”, a declarat Paul Racovița, director Inspectoratul de Stat în Construcții.
Legislația spune că, dacă proprietarul unei construcții ilegale, realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă, nu dă curs somației de desființare, atunci vor interveni primăriile.
„În caz contrar, în termen de 30 de zile vor trebui să procedeze Unitățile Administrativ Teritoriale la desființarea clădirilor respective, bineînțeles pe cheltuiala proprietarului”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
Nimeni nu vede cu ochi buni haosul imobiliar din stațiuni. S-a ajuns în situația aceasta după ce ani buni, administrațiile locale au închis ochii la construcțiile ridicate pe nisip sau prea aproape de buza mării.
„Dacă ne apucăm să construim iar la buza plajei, pe plajă chiar, să obturăm accesul către plajă, să obturăm priveliștea către mare, în final, că oamenii vin să vadă marea, vom avea un rezultat care în timp nu va fi bun. Pierdem turiști, pierdem clienți și pierdem ca dezvoltare a destinației turistice”, a declarat Anca Nedea, hotelier Venus.
Controlul de acum vine după ancheta făcută de inspectorii în construcții la blocurile de pe faleza Năvodari. Un sfert dintre hotelurile și clădirile aflate în construcție în fața plajei nu respectă legea, spun inspectorii. Câteva zeci de șantiere au fost oprite, primarul și arhitectul șef din Năvodari au fost sancționați, iar Prefectura din Constanța a cerut judecătorilor anularea a nouă autorizații de construcție.