dobroge.tv

Live

La coadă pentru ajutorul de la stat. Constănțenii sunt revoltați pentru că de trei luni nu au mai primit banii pentru cazarea ucrainenilor: „Economiile noastre s-au dus pe facturi”

01 martie 2023
Publicitate

Sunt din nou cozi la Constanța. Este aglomerație la depunerea actelor pentru ajutorul oferit de stat celor care închiriază locuințe cetățenilor ucraineni. Zeci de constănțeni s-au așezat la rând încă de la primele ore la sediul primăriei. Pe lângă faptul că sunt nevoiţi să stea în frig, oamenii se plâng şi de faptul că municipalitatea nu a găsit o soluție pentru ca aceste documente să fie depuse online, așa cum se practică în alte județe din țară.

Cozile de la sediile primăriei au devenit deja ceva obişnuit pentru constănţenii care depun documentația pentru ajutorul oferit de stat celor care închiriază apartamente cetățenilor ucraineni. În acest moment se depun actele pentru banii aferenţi lunii februarie.

„Pentru că sunt necăjiţi, se vede... după starea lor. Se vede că sunt necăjiţi şi-atunci... Oricum, garsoniera pe care am închiriat-o eu, probabil, că-n vara era mai de interes. Acum, e ok. E un ajutor umanitar”, spune un constănțean.

Cererile se depun pentru decontarea cheltuielile realizate în luna precedentă. Însă, de patru luni, mulţi constănţeni plătesc din banii lor întreţinerea şi toate utilităţile caselor unde locuiesc refugiaţii.

„Pe decembrie şi pe ianuarie nu am primit banii. Februarie? Se depune astăzi pentru februarie. Nici februarie, da. Decembrie și ianuarie... trebuiau banii încasaţi în 28 ale lunii, întotdeauna au fost viraţi. Mai puţin în decembrie şi ianuarie”, spune un constănțean.

Constănțenii sunt disperați și spun că din suma respectivă ei le achită hrana și utilitățile ucrainenilor. Însă, pentru că nu și-au mai primit banii, o parte dintre ei suportă singuri cheltuielile aferente.

„Am continuat să găzduim cetățeni, nu este corect ce face Guvernul cu noi. Noi stăm, le plătim facturile. Suntem deja în martie. Ei nu au dat bani nici pentru luna decembrie. Nu este corect, dar ăsta este Guvernul nostru”, spune un constănțean.

„Am înțeles că o să ne dea parțial de acum încolo. Nu mai sunt bani. Eu, în momentul în care nu iau, tot investesc, investesc și nu mi iau înapoi. Când vorbim de o lună este altceva, dar când vorbești de trei luni deja începi să te gândești”, spune un alt constănțean.

Din cauză că nu și-au mai primit banii, unii constănțeni le-au dat de ales ucrainenilor.

„Economiile noastre s-au dus practic pe facturi și tot așteptăm. S-ar putea pe martie să-i luăm anul care vine. Asta este singura preocupare. Din câte știu foarte multe persoane au început să le ceară chirie sau dacă nu afară. Probabil că asta este și politica mă gândesc că odată ce nu ne dă banii ne constrânge pe noi să-i dăm afară”, spune un constănțean.

Oamenii sunt nemulţumiţi și pentru că municipalitatea nu găsit o soluție pentru ca aceste documente să fie depuse online, așa cum se practică în alte județe din țară, și să nu mai stea lunar la coadă. În plus programul are din ce în ce mai multe sincope. În unele localităţi sunt întârzieri şi de trei luni la plată.

„Persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrană și cazarea (...). Aceste persoane pot depune în primele trei zile lucrătoare ale lunii o cerere care precizează numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor cu hrană.”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

Programul 50/20, a fost lansat în momentul în care a izbucnit războiul şi tot mai mulţi refugiaţi şi au găsit salvarea în ţara noastră. 50 de lei sunt destinați achitării cazării și utilităților, iar 20 de lei pentru hrana zilnică a refugiaților ucraineni.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233