dobroge.tv

Live

„Nu știu din astea”. Adăposturile de protecție civilă, mister pentru unii constănțeni: 114 astfel de locuri special amenajate pentru siguranța oamenilor se află în județ

27 februarie 2023
Publicitate

Puțin peste 100 de adăposturi de protecție civilă, atât are județul Constanța la dispoziție în caz de dezastru natural sau atac aerian. Mai mult de jumătate dintre acestea se află în municipiu și au o capacitate de 26.000 de oameni. Mult prea puțin pentru populația orașului. Unele dintre ele au fost deja renovate, în timp ce altele așteaptă să fie refăcute în acest an. Adăposturile de protecție civilă sunt locuri special amenajate pentru siguranța oamenilor în cazul unui pericol major.

Așa arată un adăpost de protecție civilă privat din Constanța. Are sistem de ventilație a aerului, spațiu special pentru evacuarea oamenilor după ce pericolul a trecut, dar și spațiu sanitar.

În cazul în care energia electrică se întrerupe, sistemul de ventilație se poate porni și manual pentru un aport de aer curat, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.

Acestea sunt locuri special amenajate pentru protecția populației în cazul unui atac aerian, precum și în cazul producerii unor dezastre naturale precum cele nucleare și cele chimice. În județul Constanța există 114 adăposturi de protecție civilă publice, iar 64 dintre acestea se află în municipiu.

Locul în care ne află acum este un adăpost antiaerian. Acesta are o capacitate de 150 de persoane, mai transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.

„Este adăpostul nu doar pentru blocul AV 22, este și pentru celelalte care nu au. Sunt locuri precum camerele unde trebuie să intre femei, copii și bătrâni”, a declarat Vasile Ursache, președinte Asociație Locatari.

Unii dintre constănțeni nu știu unde se află aceste adăposturi.

Reporter: Adăposturile de protecție civilă de aici din zonă.

Constănțean: Nu știm, nu știm.

Reporter: Locuiți aici, în apropiere?

Constănțean: Da, locuiesc câteva blocuri mai… dar nu știu din astea.

***

Reporter: Știți unde există un adăpost de protecție civilă?

Constănțeancă: Nu știu, habar nu am.

Reporter: Locuiți aici în zonă?

Constănțeancă: Da.

Alții știu ce au de făcut, dar speră că nu va fi nevoie să îl folosească.

„Aici, în AV22. De mine e făcut”, spune un constănțean.

„Dacă suntem foarte aproape în caz de cutremur imediat să intrăm acolo. În cazul în care se întâmplă ceva, ar trebui să ne ajutăm unii pe alții, să fim pregătiți din timp”, spune o constănțeancă.

Capacitatea acestor adăposturi civile publice variază între 37 și 220 de persoane. Practic, se acordă un metru pentru fiecare om. Dacă unele au fost reabilitate de către municipalitate, altele își așteaptă rândul.

„În ultimii doi ani au fost realizate lucrări de reparații curente și igienizare la un număr de 12 adăposturi publice de protecție civilă, urmând ca în acest an să mai fie reparate și igienizate încă șapte adăposturi”, a declarat Valentina Chiriță, inspector Primăria Constanța.

Adăposturile de protecție civilă au o capacitate de 26.000 de oameni. Însă, populația municipiului Constanța depășește 310.000 de persoane.

Lista completă cu adăposturile antiaeriene de pe teritoriul României poate fi consultată AICI.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233