Familia Delfinariului din Constanța se va mări: doi lei de mare vor fi aduși din Ucraina
După ce anul trecut patru delfini și trei lei de mare de la delfinariul din Harkov au ajuns la Constanța din cauza războiului, acum ucrainenii ne cer din nou ajutorul. Două foci ar putea ajunge la Delfinariul Complexul Muzeal de Științe ale Naturii în perioada următoare. Autoritățile constănțene şi-au dat deja acordul iar acum urmează să fie stabilite modalităţile de transport.
El este Serj, un leu de mare din Harkov, care cântăreşte 150 de kilograme. Este vedeta delfinariului din oraşul ucrainean afectat de război, şi ar trebui relocat de urgenţă. Bombardamentele, luptele, zgomotele războiului şi lipsurile cu care se confruntă oraşul, i-au afectat viaţa. Are șapte ani şi va veni în România împreună cu perechea lui, o femelă de aceeaşi vârstă.
„În ultimul moment am luat animalele din aceste locuri. Cei doi lei de mare și alte animale stau acum în Odessa. Acolo, bazinul nu este așa mare pentru toate animalele pentru că aducem animale din Herson, Berdeansk și din alte orașe mici”, a declarat Elena Komogorova, dresor.
„Au făcut o adresă oficială. Ne-au spus că vor să-i ajutăm iar cu salvarea unor mamifere marine. Au spus la început de un mamifer, un leu de mare sud-american care se numeşte Serj, pe urmă ne-au spus c-ar fi două, să venim şi cu femela lui pentru a avea linişte şi pentru a fi mult mai bine integrat și pentru a-i fi și lui mult mai ușor transferul”, a declarat Iulian Călin, director CMSN Constanța.
Antrenorii ucraineni care au ajuns în România încă de anul trecut alături de cei patru delfini și trei lei de mare sunt de părere că noile exemplare se vor adapta foarte ușor la condițiile oferite de Delfinariul din Constanța. Bazinele mari și deschiderea de care au dat dovadă cei de aici le vor fi de mare ajutor.
„Aveţi aici bazine foarte mari şi mult spaţiu pentru animalele noastre. Este foarte bine pentru familia lor”, a mai declarat Elena Komogorova, dresor.
Pentru că aducerea în România să se concretizeze cât mai repede cu putință este nevoie ca și autoritățile de acolo să se implice. Va fi creat un coridor rutier pentru ca cei doi lei de mare să fie transportați în siguranță.
„Rezervăm bazinul pentru că în momentul în care D2-ul, bazinul mai mic care are 240 de locuri îl rezervăm pentru ei. Acolo îi vom ține. Vor sta 30 de zile în carantină. În timpul ăsta li se vor face analize, probe, se adaptează cu mediul, cu noile condiții, cu noua structură a bazinului”, a mai declarat Iulian Călin, director CMSN Constanța.
Cele două animale vor fi însoțite de antrenori, psihologi, nutriţionişti, medici veterinari și un întreg staff care se va ocupa de bunăstarea lor.
„Nu ştiam c-o să mai vină. Cu siguranţă vom reveni, suntem fani”, spune un constănțean.
„Spectacolele or să fie mai frumoase şi mai interesante şi probabil c-or să fie din ce în ce mai mulţi vizitatori”, spune o constănțeancă.
Reamintim că, cei patru delfini și cei trei lei de mare din Ucraina au ajuns la Constanța în luna mai a anului trecut. După o perioadă de acomodare, mamiferele au făcut cunoștință și cu Ni-Ni și Chen Chen. Acum, cei șase delfini le oferă spectacole zilnice localnicilor și turiştilor care trec pragul complexului Muzeal de Științe ale Naturii.