dobroge.tv

Live

Vama Isaccea, poarta spre libertate a sute de mii de refugiaţi ucraineni. ''Au fost momente cu 800 de persoane pe un feriboat''

24 februarie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Isaccea este locul în care, acum un an, sute de mii de refugiați speriați fugeau din calea bombelor la bordul bacului care face legătura între România și Ucraina. Mame cu copii în brațe și bătrâni neajutorați priveau spre țărmul românesc cu speranța că scapă de război, chiar dacă își lăsau în urmă agoniseala de-o viață. La un an de când primii refugiați care veneau în Dobrogea pe la Isaccea, bacurile continuă să aducă ucraineni. Unii vin pentru prima oară în România. Unii pleacă din cauza săraciei, alții pentru că locuințele le-au fost bombardate. Sunt mai puțini acum, dar la fel de loviți de soartă.

Poveștile acestor oameni încă se scriu, pentru că războiul nu dă semne că s-ar termina prea curând, iar mulți umblă încă pribegi prin lume. Acum un an, nu își imaginau că războiul va dura atât.

Bacul transportă încă, spre pace, sute de ucraineni. Unii vin pentru prima dată, altii știu deja drumul, pentru că sunt șoferi de camioane.

“Venim pentru prima dată, să vedem. Prima dată venim. N-avem lumină, ne-au ridicat prețurile la orice, tare scump, tare asta... Ce să facem ?! “

“Mi-au găurit cabina TIR-ului. Am reușit să plec după ce au încetat tirurile de artilerie și abia am ajuns aici. Cu frica m-am obișnuit...”

Deși a trecut un an, imaginile disperării, cu mii de copii, mame și bătrâni cu lacrimi în ochi fugind din calea bombelor, sunt încă vii în amintirea tuturor. Chiar dacă în punctul de trecere a frontierei e liniște acum, voluntarii, polițiștii și pompierii rămân pe poziții, pentru că nu știu niciodată ce le aduce următorul bac.

“Acest punct a fost supus presiunii încă de la începutul conflictului militar din Ucraina de pe 24 februarie 2022 când deodată, instant, un număr foarte mare de persoane au dorit să intre în România. Au fost momente cu 800 de persoane pe un feriboat. Persoane care veneau pe jos, în principal, chiar şi 3.000 de persoane într-o zi”, a declarat Andrei ENE, purtător de cuvânt Garda de Coastă.

Războiul din Ucraina a schimbat viețile tuturor, iar vama din Isaccea rămâne o mărturie a poveștilor de viață care încă se scriu. Pe bacul care face legătura cu Ucraina, lacrimile refugiaților de război, încă nu s-au uscat.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233