dobroge.tv

Live

Iohannis, către Maia Sandu: Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări. Preşedintele Republicii Moldova: Simţim sprijinul puternic al României. Ştim că sângele apă nu se face

Iohannis, către Maia Sandu: Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări. Preşedintele Republicii Moldova: Simţim sprijinul puternic al României. Ştim că sângele apă nu se face
23 februarie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat vehement, astăzi, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, orice tentative ruse de destabilizare la adresa Republicii Moldova.

”Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina şi să înceapă un război ilegal şi sângeros, marcat de atrocităţi nemaivăzute de multă vreme pe continentul european, împotriva poporului ucrainean. A fost un an extrem de dificil şi pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund şi direct de consecinţele acestui război. Liderii Republicii Moldova şi cetăţenii săi s-au ridicat însă la înălţimea provocărilor pe care alţii le-ar fi considerat probabil insurmontabile. V-aţi confruntat cu o criză energetică profundă, inflaţie galopantă, un număr foarte mare de refugiaţi, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră şi atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetăţenii Republicii Moldova”

Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susţinute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei şi diminuarea unităţii şi solidarităţii noastre. Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări. Este poziţia noastră permanentă, clară şi fermă. Am solicitat şi vom continua să susţinem sancţionarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova şi subminarea ordinii constituţionale şi a statului de drept”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai arătat că ”România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. ”Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă, doamnă Preşedinte, faţă de dosarul transnistrean. Urmărim, totodată, imperativul consolidării rezilienţei Republicii Moldova în faţa tuturor ameninţărilor din exterior, atât prin efortul nostru direct, în plan bilateral, cât şi prin instrumentele de care dispun Uniunea Europeană şi NATO. De altfel, încă de la declanşarea, în urmă cu un an, a invaziei ruseşti împotriva Ucrainei, România a acţionat prompt şi hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar şi în cel al Republicii Moldova.

În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări şi riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova şi a regiunii noastre, este necesar - şi o să acţionăm împreună în acest sens - să fim tot mai aproape, tot mai uniţi. Vom merge pe acest drum! Aşa cum am spus, avem o comunitate de limbă, cultură şi istorie, dar şi un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică şi tot mai unită”.

Maia Sandu: Ştim că sângele apă nu se face

Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a mulţumit pentru sprijinul pe care România îl acord Moldovei, în această perioadă „umbrită” de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. „Ştim că sângele apă nu se face şi relaţia noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr”, a spus ea. 

„Războiul aduce moarte şi distrugere. Toată regiunea este afectată puternic. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii, a trebuit să facem faţă şantajului energetic din partea Kremlinului. Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate, cu scopul de a crea haos şi de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca ţara noastră să cadă. Să poată instaura la Chişinău un guvern marionetă, servil intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne în picioare, demnă. Hotărâtă în drumul său spre UE, datorită fermităţii şi solidarităţii oamenilor şi ajutorului din partea prietenilor. În această perioadă complicată, România ne este alături, sincer şi dezinteresat. În timp ce unii ne şantajează, alţii ne îmbrăţişează. În numele tuturor cetăţenilor noştri, vă mulţumesc mult, domnule preşedinte! Cu sprijinul prietenilor şi partenerilor noştri, inclusiv primind ajutor bugetar din partea României, am reuşit să oferim compensaţii oamenilor cu venituri modeste ca să-şi poată plăti facturile la gaz, căldură şi energie în această iarnă. România ne-a venit în ajutor şi ne-a livrat energie electrică atunci când Moldova s-a pomenit fără vreo sursă de curent. Iarna aceasta, am folosit gazoductul Iaşi-Chişinău, pus în funcţiune în 2021, ca să achiziţionăm gaze naturale de pe piaţa europeană. Aceste măsuri ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. Este pentru prima dată în istoria ţării când reuşim acest lucru - şi vom continua să investim în diversificare şi în independenţa noastră energetică.

Am vorbit astăzi şi despre cooperarea noastră în 2023 - un an al reconstrucţiei. Prioritatea noastră, în acest an, este reconstrucţia economiei, continuarea reformelor şi consolidarea securităţii statului. Conlucrăm cu România în toate aceste domenii. În domeniul economic, România rămâne principala piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti - aici vin aproape 30% din exporturile noastre. Ştiu că mai avem spaţiu de creştere şi vom fi şi mai prezenţi pe piaţa românească. Cine gustă merele, strugurii, prunele noastre le duce mereu dorul. Vrem să atragem mai multe investiţii româneşti în Republica Moldova. La Forumul economic de ieri, la Chişinău, au participat mai bine de 250 potenţiali investitori din România. Vom continua implementarea proiectelor comune de infrastructură şi de interconectare energetică. Vom întări securitatea noastră energetică şi nimeni nu va putea şantaja cetăţenii noştri cu închiderea gazului. Lucrăm intens la renovarea podurilor existente şi la construcţia de noi poduri rutiere şi feroviare. Astfel, vom spori integrarea noastră economică cu România şi cu întreg spaţiul european.

În domeniul educaţional, vom promova parteneriatele academice între şcolile şi universităţile din ţările noastre. Un proiect important unde mizăm pe sprijinul României este studierea limbii române în comunităţile etnice din Republica Moldova şi în diasporă. Avem proiecte frumoase comune în domeniul cultural: târguri de carte, reuniunea teatrelor naţionale, campanii de promovare a lecturii. Vom continua cooperarea în domeniul dezvoltării locale, a împăduririi şi protecţiei mediului. Mulţumim, România! Pentru consecvenţă. Pentru altruism. Pentru îndrumare. Mulţumim pentru că ne ajutaţi să fim mai puternici. Recunoştinţa noastră însoţeşte angajamentul nostru ferm de a aduce Europa acasă, în Moldova, şi de a duce Moldova în rândul ţărilor europene, alături de România”, a conchis Sandu.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233