dobroge.tv

Live

Chițac, despre Spitalul de Oncologie și Cardiologie: „La începutul anului următor ne vom apuca de construcție”

23 februarie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a participat astăzi la conferința PNL Filiala Constanța, pe tema sănătății, alături de Bogdan Huțucă, Mihai Lupu, Silviu Coșa, Septimiu Bourceanu, Marian Crușoveanu și Mircea Banias. În cadrul acesteia, edilul a precizat că a fost aprobată finanțarea Spital de Oncologie, dar și a Spitalului Modular.

„Proiectul a cărei finanțare a fost aprobată ieri este Policlinica Municipală specializare Cardiologie Oncologie are o valoare totală de 103 milioane de euro, finanțat din PNRR. Finanțarea nerambursabilă este de 98 de milioane. El va fi realizat în zona Aurel Vlaicu, zona Dacia Service pe un teren de circa două hectare. Noi am început să lucrăm pe acest proiect când PNRR era în facere, încă nu era aprobat la Comisia Europeană (...)

Am aplicat în funcție de oportunitate și nevoi. Știți încă din 2016 că avem o problemă cu ceea ce înseamnă oncologia și nici la cardiologie nu stăm prea bine. Au fost considerente și de oportunitate și nevoi. Dotarea se va face cu aparatură de înaltă performanță și personal medical de specialitate și spitalul este esențial în completarea infrastructurii medicale a regiunii”, a declarat Vergil Chițac.

Primarul Constanței a declarat că spitalul va avea două funcționalități: Ambulatoriu, care va avea 40 de paturi și spitalizare continuă, inclusiv ATI cu 64 de paturi. „Pentru oncologie nu există, la acest moment servicii medicale”, a mai spus Chițac.

Am gândit de la bun început și am avut curaj. Noi am licitat SF și proiect tehnic. Suntem pe aceasta lista a câștigătorilor după ce am fost depunctați cu 20%. Pentru că fiind al doilea spital, primul fiind Spitalul Județean ca și importanță, pe noi ne-a depunctat cu 20%. Chiar și așa am avut punctaj suficient (...) Proiectantul realizează la documentația pentru autorizația de construire. Au la dispoziție 30 de zile, după care, după obținerea avizelor, realizarea proiectului tehnic 60 de zile. Putem spune că în 100 de zile vom avea proiectul tehnic. Asta înseamnă mai-iunie, iar apoi vom face licitația pentru construire. La începutul anului următor ne vom apuca de construcție”, a mai declarat primarul.

Chițac a mai menționat că ieri a semnat contractul de proiectare și execuție pentru Spitalul Modular de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase care se va ridica în curte. Spitalul modular va avea 52 de paturi spitalizare de zi, din care 10 sunt pentru ATI. Mai mult, va avea un laborator propriu și un RMN, respectiv Computer Tomograf de ultimă generație.

A doua decizie pe care am luat-o a fost să intervenim asupra clădirii existente și am apelat la PNRR și am reușit sa obținem finanțare și vom renova din punct de vedere energetic și consolida ambele corpuri ale clădirii. Proiectul are o valoare de 28 milioane lei, din care 12 milioane vor fi folosiți numai pentru consolidare. În final cred că vom ajunge la mai mult de 220 de paturi, dar acestea vor fi la noile standarde de calitate”, a mai declarat Vergil Chițac.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233