Un sfert dintre blocurile și hotelurile aflate în construcție în fața plajei Năvodari nu respectă legea - inspectorii au oprit zeci de șantiere
Un sfert dintre blocurile și hotelurile aflate în construcție în fața plajei Navodari nu respectă legea. Mai grav este că din aproape 200 de clădiri verificate, nu a existat nici măcar una care să fie complet legală. Inspectorii de Stat în Constructii au oprit zeci de șantiere, iar primarul și arhitectul șef din Năvodari au fost și ei sancționați. Mai mult, Prefectura Constanța a cerut judecătorilor anularea a nouă autorizații de construire.
Așa arată faleza stațiunii Năvodari, pe care inspectorii de stat în constructii au luat-o la pas. În total, 194 de clădiri cu mai mult de trei etaje au fost verificate și nu a existat nici măcar una care să scape fără vreo sancțiune.
Unele blocuri sunt mai înalte decât prevede autorizația, au fost scoși sau adăugați pereți care nu existau în proiect, iar finisajele nu erau nici ele conforme.
"Sunt o serie întreagă de neconformități care nu conduc la idea că se vor prăbuși, o nenorocire, dar arată faptul că lucrurile sunt, cel puțin pe partea de documente, făcute mai așa, după ureche. Sunt aproape 300 de neconformități constatate, am dat și 286 de sancţiuni. Am sesizat și poliția pentru trei cazuri cu recepție efectuată ínainte de finalizarea lucrărilor, așa cum cere legea”, a declarat Paul RACOVIȚĂ, inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții.
Primarul orașului Năvodari și arhitectul-șef sunt, în primul rând, cei care trebuie să aprobe, dar și să verifice cum și ce se construiește. În acest caz, amândoi au fost amendați de inspectori.
“Au fost emise 20 de procese verbale de contravenție pentru legalitate emitere acte de urbanism pe numele arhitectului șef. Patru procese verbale de contravenție pe numele primarului pentru semnarea acte administrative și încă 12 procese verbale de contravenție altor semnatari de acte administrative. Greșelile constatate au fost asumate de autoritatea locală și au fost dispuse măsuri
urgențe pentru îndreptarea lor”, a declarat Elena AFTENE, purtător de cuvânt Primăria Năvodari.
De asemenea, după sesizările venite de la inspector, Prefectura Constanța a solicitat desființarea unor autorizații,
“În 2023, instituția prefectului a înaintat Instanței de Contencios Administrativ un număr de 9 solicitări de desfiintare a unor autorizații de construire din zona Mamaia Nord – Năvodari”, a spus Silviu COȘA, prefectul județului Constanța.
Potrivit Primăriei Năvodari, anul trecut, 82 de constructori au fost sancționați, iar valorea amenzilor a fost de aproape 100.000 euro.
Blocurile și hotelurile construite ilegal sau haotic nu sunt singura problemă din Năvodari. În urma verificărilor, inspectorii Gărzii de Mediu au constatat că mulți constructori nu țin cont de colectarea deșeurilor, dar au fost descoperite și alte nereguli. Cea mai gravă problemă este cea legată de poluarea mediului.
"S-a constat că majoritatea nu iau măsuri pentru prevenirea poluării atmosferifce, nu au plase de protecție, nu colectează deșeurile seperat, nu respect condițiile din actele de reglementare emise de agenția de protecția mediului. În general praful care mergea spre plajă, spre zonele de locuit. S-au aplicat multe sancțiuni, majoritatea dezolvatorilor au fost sancționați, fie pentru neconformitățile pe legea calității aerului sau pentru gestionarea proastă a deșeurilor", a declarat Steluța POPESCU, comisar șef Garda de Mediu Constanța.