dobroge.tv

Live

Cum arată un adăpost de protecție civilă din Constanța și ce reguli trebuie să respectăm în interiorul acestuia. VIDEO

21 februarie 2023
Redactia DTV
Publicitate

La nivelul județului Constanța, există 114 adăposturi de protecție civilă în caz de dezastru. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea prezintă ce este un astfel de adăpost, cum arată și ce reguli trebuie să respectăm în interiorul acestuia.

Adăposturile de protecție civilă sunt locuri special amenajate în vederea protecției populației în cazul atacuilor aeriene, dar și în cazul producerii unor dezastre, cum ar fi cele nucleare și cele chimice. Adăposturile de protecție civilă sunt constituite din beton armat și se amenajează la subsolurile clădirilor de locuit, dar și la subsolurile clădirilor industriale, social-administrative, dar și culturale.

Marcarea și inscripționarea adăposturilor de protecție civilă se realizează pe ușa de acces în adăpostul de protecție civilă, dar și pe peretele de la intrarea în clădire, sub forma unui triunghi de culoare albastră, pe un pătrat de culoare portocalie.

Intrarea în adăpost se face printr-o ușă metalică etanșă. Primul spațiu este o încăpere tampon care este protejată și ea cu o ușă metalică etanșă. Adăpostul de protecție civilă în care ne aflăm are o suprafață de 300 de metri pătrați și o capacitate de adăpostire de 150 de persoane. În interior regăsim spații destinate pentru lucru, odihnă, dar și instalații de filtroventilație pentru împrospătarea și purificarea aerului. Evacuarea persoanelor adăpostite se realizează printr-o ieșire de salvare protejată cu o ușă metalică etanșă care comunică cu exteriorul printr-un tunel de evacuare.

În caz de alarmă, intrarea în adăpost se face în ordine și liniște. Mai întâi femeile, copiii, bătrânii și persoanele cu dizabilități. Persoanele adăpostite trebuie să respecte următoarele reguli:

  • să mențină curățenia și disciplina
  • să nu fumeze și să nu aprindă lumânări sau chibrituri
  • să nu introducă în adăpost materiale inflamabile
  • să nu deschidă ușile și obloanele adăpostului
  • să urmărească modul de comportare a copiilor
  • să păstreze liniștea și să nu producă panică în cazul deteriorării adăpostului.

La nivelul județului Constanța, sunt constituite 114 astfel de de adăposturi de protecție civilă care au o capacitate de adăpostire de 26.000 de persoane”, transmite ISU Dobrogea.

În județul Constanța sunt peste 114 refugii împărțite astfel: municipiul Constanța – 73 adăposturi antiaeriene, Mangalia – 10 adăposturi antiaeriene, Techirghiol – 14 adăposturi antiaeriene, Cernavodă – 11 adăposturi antiaeriene, Valu lui Traian – 4 adăpost antiaeriene, Ovidiu – 1 adăpost antiaerian, Eforie Nord – 1 adăpost antiaeriean.

Lista completă cu adăposturile antiaeriene de pe teritoriul României poate fi consultată AICI.


Sursă foto/video: ISU Dobrogea

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233