Luarea de decizii interesante în jocuri
Dezvoltatorii de jocuri vor ca jocurile pe care le creează să le ofere oamenilor puterea de a-și trăi visurile și de a obține victorii, dar, de multe ori, chiar jocurile în sine le stau în cale. Fie în jocuri sau în viață, cu toții am experimentat acel sentiment inconfortabil de a nu avea habar ce anume să facem. Informațiile au un rol important în jocuri, iar alegerile semnificative necesită context.
Scopul unui designer este să ia întotdeauna pe cont propriu fiecare decizie interesantă cu care se va confrunta jucătorul. O „decizie interesantă” este atunci când un jucător are două sau mai multe opțiuni care sunt (aproximativ) egale ca valoare pe termen lung. În schimb, există doi factori principali care pot face deciziile neinteresante: când o opțiune este în mod clar mai bună decât toate celelalte și când consecințele opțiunilor sunt neclare.
Dacă cineva este confuz cu privire la o anumită decizie, sentimentele sale față de alegere vor varia de la ambivalent la enervat. Fără context, ei vor alege pur și simplu opțiunea care este cea mai ușoară, care sună cel mai tare sau este prima pe listă. Dacă apare dezamăgirea în cele din urmă, este mult mai probabil ca jucătorul să dea vina pe joc decât pe el însuși. Când un jucător este perfect conștient de ceea ce se întâmplă, acesta reprezintă punctul în care un joc își ia avânt cu adevărat.
În procesul de creare a traiectoriei deciziilor, un rol important îl au informațiile perfecte și imperfecte. Deși oferirea a cât mai multor informații jucătorilor este de obicei ideală, există situații în care prea mult poate dăuna unui joc. Aici este vorba despre jocuri cu informații imperfecte, precum pokerul sau jocul Stratego. Aproape fiecare joc are nevoie de un element de surpriză, iar jocurile de strategie „pure” sunt cel mai bun exemplu. În multe cazuri, acest element este furnizat de alți jucători, fie ei umani sau AI. Dacă ai ști întotdeauna exact care este următoarea mișcare a adversarului tău, nu ar fi prea mult entuziasm la mijloc. Carierele multor jucători deveniți profesioniști au avut parte de momente de surpriză create de propriile mișcări și de cele ale celorlalți participanți sau spectatori. Un exemplu în acest sens este Sebastian Huber, care a decis să transmită activitatea sa în poker pe Twitch, informațiile imperfecte s-au potrivit ca într-un puzzle, iar încurajările venite din partea comunității de poker l-au propulsat către obținerea de titluri în cadrul turneelor internaționale.
A avea o anumită cantitate de informații ascunse atât într-un joc, cât și într-o carieră este un element crucial pentru a preveni dominarea unei singure strategii. În multe jocuri de strategie, există o „ceață” care acoperă harta, iar explorarea este necesară pentru a dezvălui ce se află în întuneric. Uneori, chiar și harta în sine se schimbă în timp. De exemplu, în recentele jocuri Civilization, cercetările tehnologice dezvăluie noi resurse. Apariția lor bruscă poate modifica foarte mult strategia „perfectă” pentru o situație dată. Această nevoie constantă de a se adapta la circumstanțe necunoscute anterior este o mare parte a ceea ce face jocurile distractive. Cantitatea de informații care „ar trebui” să fie ascunse poate varia foarte mult și, în cele din urmă, depinde de preferințele și obiectivele designerului. Jocul de cărți Dominion pune la dispoziție jucătorilor 10 cărți de acțiune aleatorii la începutul fiecărei sesiuni de joc, iar incapacitatea de a prezice ordinea în care sunt extrase cărțile oferă o rată mare de reluare a jocului. În 2021, acest joc popular joc de cărți a devenit disponibil și pe iOS și Android.
Un aspect foarte important în designul jocului este că singurul mod în care un joc contează cu adevărat se află în mintea jucătorului. Ar putea fi vorba de cel mai tare, cel mai complex sistem modelând un fenomen cu adevărat interesant... și este complet irelevant dacă jucătorul nu știe ce se întâmplă și cum să se distreze cu situația. Când cineva înțelege mecanica și implicațiile deciziilor sale și este capabil să traducă asta într-o experiență complet unică, abia atunci un joc reușește cu adevărat.