dobroge.tv

Live

Nemulțumiri în rândul angajaților CFR. Oamenii se plâng de neaplicarea statutului feroviar, lipsa dotărilor și a echipamentelor moderne: „Subfinanțarea din căile ferate a dus unde a dus”

17 februarie 2023
Publicitate

Lipsa dotărilor, a materialelor necesare ori a echipamentelor moderne sunt doar câteva dintre nemulțumirile angajaților CFR. De altfel, ei așteaptă și punea în aplicare a unei legi amânate doi ani de zile și intrate în vigoare la începutul acestui an. De asemenea, liderii de sindicat spun că unii angajați CFR lucrează în condiții dure, cu salariul minim pe economie.

Zi de zi conduc garnituri de tren ori se ocupă de liniile de cale ferată, pe care le verifică periodic. Vorbim despre o parte dintre angajații CFR cu care i-au contact zilnic călătorii. Aceștia, dar și ceilalți salariați vin însă cu o serie de nemulțumiri.

Principala nemulțumire ar fi aceea a neaplicării statutului personalului feroviar, adică legea 195/2020. Aceasta ar aduce probabil îmbunătățiri în activitatea noastră și, bineînțeles, și în calitatea serviciului pentru muncitori. Drepturi sunt puține în acel statut, dar totuși este o lege care ar fi trebuit să fie aplicată din 1 ianuarie 2020”, a declarat Tiberiu Botez, președintele sindicatului L1 Regionala Constanța.

Însă, până a fost promulgată, legea a suferit unele modificări, ceea ce a produs nemulțumiri în rândul angajaților CFR.

Cu toate că ea a trecut prin plenul CES-ului în forma finală așa cum a fost prorogată de șeful statului, dar la Guvern au mai binevoit să proroge două articole, articolul 34 și articolul 35 care privește pensionarea angajaților CFR mai devreme de vârsta standard cu cinci ani fără penalități”, a declarat Florin Dobrescu, președintele Federației Naționale Drum de Fier.

Cu toate acestea, salariul nu reprezintă singura problemă reclamată de sindicaliștii din CFR.

Lipsa dotărilor, subfinanțarea, lipsa materialelor, sunt multe nemulțumiri, a echipamentelor moderne. Noi suntem liniori, dar asta nu înseamnă că nu ne interesează chiar și materialul rulant care este cum este. Este într-o stare deplorabilă. Ar fi necesară achiziția de material rulant nou, modern, performant, pentru a îmbunătății transportul de călători. Dar exact cum v-am spus, subfinanțarea din căile ferate a dus unde a dus”, a declarat Tiberiu Botez, președintele sindicatului L1 Regionala Constanța.

Unii dintre călători spun că sunt mulțumiți de felul în care arată interiorul garniturilor de tren.

Sunt, să zicem, în categoria acceptabil. Dacă e un pic mizerie e de vină călătorul. Pentru că trenul pleacă curat din stație. Pe parcurs dacă nu este educat, își lasă totul”, spune o constănțeancă.

Din tren, da, s-au îmbunătățit. S-au îmbunătățit și am mers destul de frecvent, am fost mulțumită. Gările trebuiesc cel puțin zugrăvite”, spune o altă constănțeancă.

Liniarii primesc salariul minim pe economie la care se adaugă unele sporuri. Liderii de sindicat spun că aceștia lucrează în condiții dure, afară, iarna în frig și temperaturi scăzute, iar vara în căldură.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233