Cu ochii pe litoralul românesc. Curtea de Conturi a descoperit că mare parte din comercianții din stațiuni nu sunt autorizați
Curtea de Conturi a pus ochii pe Litoral şi a descoperit că în mare măsură, comercianţii din staţiuni sunt neautorizaţi. Degeaba sunt amendați, pentru că cei mai mulți revin şi îi ademenesc pe turiști cu diverse preparate fără nicio garanţie pentru sănătatea lor. Vânzătorii ambulanți au împânzit litoralul iar pagubele primăriilor din neplata taxelor ajung la 23 de milioane de lei.
Zeci de vânzători ambulanți se perindă, în staţiuni, pe malul mării sau printre șezlonguri, încărcați cu porumb, pufuleți și alte preparate. Unii au firme ce deţin tarabe cu mâncare, suveniruri şi obiecte de plaje. Poliţia locală a făcut peste 2.000 de controale, numai anul trecut. 563 de abateri au fost constatate în 2022.
„În mare parte pe lipsa autorizaţiei de funcţionare dar şi pe partea de comerţ ambulant. Totalul sancţiunilor însumează valoarea de 293.600 de lei”, a declarat Ionuţ Dumitru, director Poliția Locală Constanța-Mamaia.
Însă, se pare că amenda nu-i mai sperie de comercianți. La scurt timp după ce sunt sancționați, aceștia se întorc la muncă.
Problema comerțului neautorizat nu este una nouă. Din contră, an de an, e semnalată prezența lui printre șezlonguri sau pe faleza staţiunilor, iar măsurile aplicate par întârziate, puține și ineficiente. Curtea de Conturi a luat la bani mărunţi firmele mari şi mici care fac comerţ în staţiuni şi-a vrut să vadă câte din ele sunt autorizate.
„Curtea de Conturi a realizat, în perioada 04.04.2022 - 27.05.2022, şase acţiuni de flash-audit la unităţi administrativ-teritoriale din zona litoralului. Auditul (...) a scos în evidenţă faptul că, în mare măsură, activităţile comerciale desfăşurate în zona litoralului sunt efectuate/realizate de către operatori economici/comercianţi neautorizaţi”, a transmis Curtea de Conturi.
Iar veniturile Primăriilor au fost mici, spune Curtea de Conturi. Ele au fost păgubite cu sume cuprinse între 13 și 23 de milioane de lei.
„Diminuarea veniturilor bugetelor locale cu valoarea veniturilor nestabilite (provenite din taxele necolectate de către unitățile administrativ-teritoriale), respectiv cu suma de 13.422.438 lei, estimată la nivelul minim al taxelor de autorizare sau cu suma de 22.760.349 lei, estimată la nivelul mediu al taxelor de autorizare”, transmis Curtea de Conturi.
„Procedura de obținere a acestor autorizații este extrem de dificilă și de greoaie. De multe ori sunt acte și avize solicitate din mers, să spunem așa, în timpul sezonul estival, poate. Procedurile, repet, sunt stufoase și probabil că îi determină pe unii dintre agenții economici să nu își ia aceste autorizații”, a declarat Corina Martin, președinte RESTO.
Potrivit Curții de Conturi mai mult de jumătate dintre firmele ce fac comerţ au autorizaţie de la primării. Numai pentru Mamaia şi Constanța, asta înseamnă nouă mii de agenţi economici.
„Noi am purtat o corespondență cu toţi cei peste nouă mii de operatori economici identificaţi dar vă pot spune că au venit să se autorizeze un număr foarte mic, de nivelul a câteva zeci, ceilalți au fost în situațiile în care nu desfășurau activitate sau la sediul social aveau declarate și alte coduri de activitate”, a declarat Ligia Petrache, şef Birou Autorizări Primăria Constanța.
„Este surprinzător pentru noi, să aflăm dintr-un audit desfăşurat de Curtea de Conturi că un număr atât de mare şi-au desfăşurat activitatea fără avize şi autorizaţiile necesare. Pentru noi asta înseamnă desigur concurenţă neloială”, a mai declarat Corina Martin, președinte RESTO.
Pe de altă parte, funcţionarii din Primarii spun că metoda de calcul folosită de Curtea de Conturi e învechită şi rezultatele au marja foarte largă de eroare.
„Actul normativ care stă la baza eliberării actelor administrative de către Unitatea Administrativ Teritorială este depășită. Există acolo o anexă în care se spune „pentru următoarele coduri CAEN autoritatea publică locală emite autorizații de funcționare” Acea listă, trebuie să vă spun, este foarte scurtă. Deci, clar acest act normativ trebuie îmbunătățit”, a mai declarat Ligia Petrache, şef Birou Autorizări Primăria Constanța.
O lege nouă ar trebui să corecteze lucrul ăsta.