dobroge.tv

Live

Lucrările de reabilitare a Edificiului Roman cu Mozaic nu sunt întârziate din cauza arheologilor

16 februarie 2023
Publicitate

Lucrările de reabilitare realizate în această perioadă la Edificiul Roman cu Mozaic nu sunt întârziate din cauza arheologilor, a declarat directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Concomitent cu lucrările desfășurate pentru cercetarea zidurilor descoperite, se muncește pe mai multe fronturi. În general, descoperirile arheologice trebuie să fie tratate cu foarte mare atenție și nu pot fi omise etape, spun specialiștii.

CITEȘTE ȘI: Descoperiri uimitoare în timpul lucrărilor la Edificiul Roman cu Mozaic: au fost scoase la iveală construcții din perioada romană, dar și din cea elenistică

Acest proces de reabilitare a mozaicului, și foarte bine că se face acest proces pentru că e foarte îndelung așteptat, este o operațiune destul de complexă. Se lucrează în mai multe puncte odată, deci se pot desfășura operațiuni în alte părți și sunt destule și se pot vedea cu ochiul liber în afară de zona unde se efectuează această cercetare arheologică. Deci nu se întârzie întregul proces de reabilitare din cauza strict a cercetării arheologice.

Pe de altă parte, colegii mei care efectiv lucrează, au stat inclusiv la 0 grade acolo pe marginea șanțului, au lucrat conform convențiilor încheiate cu constructorul. S-a finalizat o primă jumătate a acelui șanț necesar pentru realizarea drenului pentru care se și face cercetarea arheologică. A fost trimis raportul la Comisia Națională de Arheologie, a fost aprobat săptămâna trecută, dar între timp noi ne apropiem de finalizarea celei de-a doua părți a șanțului, deci finalizarea practic a întregii cercetări. Deci ritmul de lucru, din punctual nostru de vedere, așa cum se lucrează în arheologie, este bun și susținut. Inclusiv după ora 17.00 se stă. Pentru că s-a și luminat și timpul ne permite, luminozitatea ne permite să stăm acolo.

Este un anumit tipic al acestor lucrări de arheologie care nu poate fi trecut cu vedere sau nu se pot sări etape pentru că arheologia în fond este o știință, nu ai cum să o faci cu utilaje sau într-un ritm impropriu”, a declarat Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233