Zidurile istorice descoperite în timpul lucrărilor de la Edificiu Roman cu Mozaic ar putea întârzia finalizarea proiectului
Descoperirea arheologică făcută în timpul lucrărilor de reabilitare care au loc în perioada aceasta la Edificiu Roman cu Mozaic va întârzia finalizarea proiectului. Însă, cel puțin momentan, specialiștii dar și constructorul nu se așteaptă la o amânare prea mare a recepției finale. Edificiul trebuie să fie gata până la sfârșitul acestui an. Valoarea proiectului este de aproximativ două milioane de euro.
Lăsat zeci de ani de izbeliște, fără să fie făcute lucrări de refacere, Edificiul Roman cu Mozaic se află acum într-un amplu proces de reabilitare. Vor fi schimbate, printre altele, ferestre și podele.
„Se lucrează pe patru fronturi. S-a început schimbarea tâmplăriei, se lucrează la cămășuirea stâlpilor de protecție, chiar vom avea în curând și o fază determinantă pentru această activitate, în curând. Se lucrează la etanșeitatea acoperișului și bineînțeles la drenul de colectare a apelor pluviale”, a declarat Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.
Însă, zidurile istorice descoperite în timpul săpăturilor ar putea amâna data recepției finale. De asemenea, dacă vor exista fonduri suficiente, se ia în calcul montarea unei podele din material transparent pentru ca acele ziduri să fie vizibile tuturor.
Reporter: Vor întârzia lucrările?
Claudiu Oanea, reprezentant constructor: În principiu, da, din cauză că s-au descoperit niște ziduri antice și trebuie să le fructificăm într-un fel sau altul. O să se întârzie o perioadă, nu știm exact cât.
„Urmează să se încheie un raport de descărcare arheologică. Va trebui să ne reîntoarcem la Ministerul Culturii în Comisia Națională de Arheologie pentru a reaviza lucrările și vom instala acest dren. Suntem optimiști per ansamblu că acest proiect se finalizează până la sfârșitul anului”, a mai declarat Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.
Durata de execuție a lucrărilor începute în luna noiembrie 2022 este de un an de zile, timp în care, pe lângă lucrările de restaurare, edificiul va fi dotat cu instalații și echipamente pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc ori pentru antiefracție. Proiectul este finanțat integral cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional, iar valoarea totală este de aproximativ două milioane de euro.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța

CONSTANȚA. A fost livrat primul microbuz electric

Campania electorală din 2025: ce este permis și ce este interzis
Indemnizațiile de creștere a copilului și stimulentele de inserție vor fi plătite înainte de Paște
Spitalul Județean Constanța își extinde serviciile medicale. VEZI despre ce este vorba
Noi reguli de circulație! Două străzi devin cu sens unic
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

