dobroge.tv

Live

Zidurile istorice descoperite în timpul lucrărilor de la Edificiu Roman cu Mozaic ar putea întârzia finalizarea proiectului

15 februarie 2023
Publicitate

Descoperirea arheologică făcută în timpul lucrărilor de reabilitare care au loc în perioada aceasta la Edificiu Roman cu Mozaic va întârzia finalizarea proiectului. Însă, cel puțin momentan, specialiștii dar și constructorul nu se așteaptă la o amânare prea mare a recepției finale. Edificiul trebuie să fie gata până la sfârșitul acestui an. Valoarea proiectului este de aproximativ două milioane de euro.

Lăsat zeci de ani de izbeliște, fără să fie făcute lucrări de refacere, Edificiul Roman cu Mozaic se află acum într-un amplu proces de reabilitare. Vor fi schimbate, printre altele, ferestre și podele.

Se lucrează pe patru fronturi. S-a început schimbarea tâmplăriei, se lucrează la cămășuirea stâlpilor de protecție, chiar vom avea în curând și o fază determinantă pentru această activitate, în curând. Se lucrează la etanșeitatea acoperișului și bineînțeles la drenul de colectare a apelor pluviale”, a declarat Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.

Însă, zidurile istorice descoperite în timpul săpăturilor ar putea amâna data recepției finale. De asemenea, dacă vor exista fonduri suficiente, se ia în calcul montarea unei podele din material transparent pentru ca acele ziduri să fie vizibile tuturor.

Reporter: Vor întârzia lucrările?

Claudiu Oanea, reprezentant constructor: În principiu, da, din cauză că s-au descoperit niște ziduri antice și trebuie să le fructificăm într-un fel sau altul. O să se întârzie o perioadă, nu știm exact cât.

Urmează să se încheie un raport de descărcare arheologică. Va trebui să ne reîntoarcem la Ministerul Culturii în Comisia Națională de Arheologie pentru a reaviza lucrările și vom instala acest dren. Suntem optimiști per ansamblu că acest proiect se finalizează până la sfârșitul anului”, a mai declarat Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.

Durata de execuție a lucrărilor începute în luna noiembrie 2022 este de un an de zile, timp în care, pe lângă lucrările de restaurare, edificiul va fi dotat cu instalații și echipamente pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc ori pentru antiefracție. Proiectul este finanțat integral cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional, iar valoarea totală este de aproximativ două milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: Descoperiri uimitoare în timpul lucrărilor la Edificiul Roman cu Mozaic: au fost scoase la iveală construcții din perioada romană, dar și din cea elenistică

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233