dobroge.tv

Live

Descoperiri uimitoare în timpul lucrărilor la Edificiul Roman cu Mozaic: au fost scoase la iveală construcții din perioada romană, dar și din cea elenistică

15 februarie 2023
Publicitate

Ziduri antice au fost descoperite pe șantierul Edificiului Roman cu Mozaic. În timpul săpăturilor pentru cercetările arheologice dar și pentru montarea unei conducte pentru apele pluviale au fost scoase la iveală construcții din perioada romană, dar și din cea elenistică. Însă, peste aceste locuri istorice se văd și bucăți de ciment ori conducte, montate înainte ca protejarea lor să fie reglementată prin lege. Acum, specialiștii vor să pună în valoare zidurile descoperite și să se găsească cea mai viabilă soluție pentru ca ele să poată fi admirate și de publicul larg.

Când am început cercetarea arheologică au apărut aceste două ziduri la suprafață, la adâncimea de 30 de cm. Sunt ziduri datate în perioada romană. După cum vedeți, zidul se termină la adâncimea de 1,20 – 1,30 cm. Drenul de colectare a apelor pluviale se va afla la adâncimea de cinci metri”, a declarat Sorin Colesniuc, responsabil științific al șantierului

Primele descoperiri au fost făcute în urmă cu aproximativ trei săptămâni, în cadrul cercetării arheologice, parte a proiectului de restaurare și reabilitare a Edificiului Roman cu Mozaic. Constructorul trebuia, de asemenea, să monteze o conductă pentru drenarea apelor pluviale. Astfel că, în urma descoperiri, aceasta va fi pusă sub zidul istoric.

Zidul din spatele meu a fost descoperit în anul 1959. Acum, în timpul săpăturilor, a fost găsită o altă parte a construcției, ceea ce înseamnă că în epoca romană aici a fost o locuință, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.

Săpăturile ulterioare au scos la iveală și un alt zid, cu o lățime impresionantă.

Am descoperit ziduri antice, era și firesc să se afle aici, în apropierea Edificiului Roman cu Mozaic. Ce este interesant este acest zid de mari dimensiuni. Are o lățime de 1,20 și datează din perioada elenistă. Posibil să fie zidul de incintă al cetății elenistice. De asemenea, am găsit foarte multă ceramică, și din perioada romană și din perioada greacă”, a mai declarat Sorin Colesniuc, responsabil științific al șantierului.

Acum, specialiștii încearcă să pună în valoare aceste ziduri pentru ca și publicul larg să poată vedea aceste frânturi de istorie, mărturie a unor civilizații care au trăit în Dobrogea. O soluție ar fi montarea unei podele dintr-un material transparent.

„Ar fi foarte bine să fie puse în valoare. Sub nicio formă nu trebuie să ne atingem de ele. Ele se vor conserva. Iar dacă găsim soluția cu un geam sau cu plexiglas ca să poată fi văzute, ar fi extraordinar”, a mai declarat Sorin Colesniuc, responsabil științific al șantierului.

Însă, în trecut, atunci când protejarea ziduri și locuri istorice nu era reglementată prin lege, a fost turnat ciment și montate conducte peste aceste construcții. Acum, specialiștii trebuie să îndepărteze aceste bucăți și zidurile să fie curățate.

CITEȘTE ȘI: Zidurile istorice descoperite în timpul lucrărilor de la Edificiu Roman cu Mozaic ar putea întârzia finalizarea proiectului

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233