dobroge.tv

Live

Clădirile pericol ale Constanței: zeci de construcții cu risc seismic, dintre care șase sunt în pericol de prăbușire. Municipalitatea anunță că 11 vor fi consolidate

14 februarie 2023
Publicitate

Dacă mâine ar fi cutremur în Constanța, cel puțin șase clădiri s-ar prăbuși și alte câteva zeci ar suferi daune majore. Asta dintr-o statistică a autorităților locale care este însă contrazisă de o listă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență care conține mult mai multe imobile cu potențial de risc în cazul unui seism. Administrația locală spune însă că va consolida, în următoarea perioadă, 11 clădiri.

Clădirea din spatele meu a fost construită în anul 1938. Imobilul este încadrat în clasa I de risc seismic, ceea ce înseamnă că reprezintă un pericol ridicat de prăbușire în cazul unui seism, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța susțin că în oraș există 33 de clădiri cu risc seismic. Șase încadrate în clasa I și 27 în clasa a II–a. Pe de altă parte, un document publicat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea în anul 2016 arată că în municipiu există 148 de astfel de clădiri. Municipalitatea spune că în perioada următoare vor fi verificate și alte clădiri care prezintă un potențial risc seismic.

O altă clădire încadrată în clasa I de risc seismic se află aici, în zona Peninsulară a Constanței. Aceasta a fost construită în anul 1922, iar în interior ar locui patru persoane, mai transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.

Constănțeancă: Cui nu îi e frică?

Reporter: Ce faceți în cazul unui cutremur?

Constănțeancă: Păi ce să fac, mă bag sub masă. Eu stau la curte.

Arhitecții avertizează că imediat după revoluție, în Constanța dar și în restul țării a început să se construiască masiv.

Cele care după 90 s-au construit până în 95-96-97 case pe litoralul românesc în avântul revoluționar de a fi proprietar și de a pune mâna pe un teren, alea sunt într-un pericol mai mare sau mai mic. Fiecare a făcut după capul lui și cum a vrut, cu toți constructorii născuți peste noapte și cu proiectanții la fel”, a declarat Alexandru Bălan, arhitect.

Clădirile construite în anii 1900 – 1910 au în general structurii de cărămidă cu planșee de lemn, spun specialiștii. Tocmai din această cauză ar fi într-un real pericol în cazul unui cutremur și s-ar putea prăbuși. De asemenea, construcțiile interbelice au o structură mixtă, respective zidărie și elemente de rezistență din beton armat. Pereții interior, cei subțiri, ar putea să se prăbușească în urma unui seism, mai spun specialiștii. Și asta pentru că imobilele au mai trecut anterior prin alte două cutremure puternice. În schimb, mare parte din clădirile construite după 1977 ar putea face față unui seism de până la 7,5 grade pe scara Richter.

Deci din punctul ăsta de vedere nu contează vechimea, contează numărul de seisme și cât și-au distrus puțin elasticitatea sau a structurii respective”, a mai declarat Alexandru Bălan, arhitect.

Municipalitatea spune că pentru 11 clădiri încadrate în clasa de risc seismic II au fost depuse proiecte pentru reabilitare, în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. În acest moment se așteaptă aprobarea lor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233