Noi nemulțumiri în legătură cu plajele lărgite. Guvernul vrea să le închirieze pe o perioadă tranzitorie, însă operatorii de plajă nu vor să liciteze în astfel de condiții
Zecile de hectare de plaje noi apărute pe litoral nu au intrat cu acte în regulă în patrimoniul statului român. Trebuie cadastru, intabulare și Plan Urbanistic Zonal. Cu toate acestea, în 2023 ele vor fi exploatate turistic cu ajutorul unor soluții de compromis deoarece procedurile administrative de înregistrare a lor în patrimoniul statului nu vor fi finalizate mai curând de doi ani. Guvernul vrea să le închirieze chiar și așa, pe-o perioadă tranzitorie, însă operatorii de plajă nu vor să liciteze în astfel de condiții.
Situația închirierii sau administrării plajelor de pe litoralul românesc rămâne incertă și în sezonul estival 2023. Plajele lărgite de pe litoral trebuie să fie intabulate, lotizate și-apoi cuprinse în Planuri Urbanistice Zonale. Abia apoi pot fi date în chirie operatorilor de plajă ca să amenajeze beach-baruri, umbreluțe și șezlonguri. Anul trecut au fost scandaluri mari, când turiștii nu aveau nimic amenajat pe țărmul mării. Toate actele noilor suprafețe vor fi gata abia peste doi ani. Până atunci, Guvernul vrea să liciteze plajele, așa cum sunt acum.
„Părerea mea este că va fi un dezastru. Ăștia doi ani să fie prelungite contractele vechilor operatori, iar din 2026 sau când e terminat PUZ-ul atunci să se scoată, să se poată lotiza tot litoralul Mării Negre, să se facă o licitație transparentă”, a declarat Constantin Cârlan, operator de plajă.
„Nimeni nu vine să investească pentru doi ani, nimeni nu vine să facă cu adevărat un management profesionist pentru administrarea plajelor. Ori, stațiunea Mamaia și litoralul românesc nu aveau nevoie de alte probleme generate de plajă în acest 2023”, a declarat Corina Martin, președinte Patronatul RESTO.
Afaceriștii de pe litoral cer prelungirea contractele care au expirat anul trecut, acolo unde sunt plaje amenajate, cu construcții de vacanță pentru răcoritoare, agrement și sporturi nautice. Unele plaje au investiții de câteva zeci de mii de euro.
„Anul trecut au expirat 200 de contracte închiriate de la ABADL Constanța. Aceste contracte, deși operatorii de plajă au solicitat prelungirea lor conform clauzelor din contract, nu știu din ce motive, nu s-au mai prelungit”, a mai declarat Constantin Cârlan, operator de plajă.
„Temerea cea mai mare este că toate aceste investiții ar putea fi irosite, sectoare de plaja ar putea ajunge pentru numai doi ani către operatori de plaja care punctează mai mult poate la licitație, ignorând investițiile făcute până acum”, a mai declarat Corina Martin, președinte Patronatul RESTO.
Ministerul Mediului a lansat un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turistică pentru următoarele două sezoane estivale. În același proiect există și prețurile propuse de Guvern. De pildă, un metru pătrat de plajă destinată recreerii și divertismentului va fi închiriat cu un preț care pleacă de la 1,22 lei/lunar.
„Termenele de desfășurare a licitațiilor pentru atribuirea segmentelor de plajă turistică ar urma să scadă la jumătate, în prezent perioada însumând cel puțin 55 de zile, iar contractul de închiriere se va încheia pe doi ani”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului.
„Să se facă pe 10 ani. Vor să facă niște parcele de plajă de ordinul hectarelor, plaje cât mai mari. Pentru unele firme care vor veni, vor licita, iar noi care suntem cu activele efectiv pe plaje, vom fi nevoiți să subînchiriem de la aceste firme masive”, a declarat Nicolae Bucovală, președinte Asociația Patronală Mamaia.
Mulți operatori de plajă se gândesc să renunțe la afacere, astfel este posibil ca multe suprafețe nou înnisipate să nu fie atribute nimănui.
„Dacă, cum am mai avut câteva cazuri de-astea izolate, de sectoare de plaja fără contract, ne-am ocupat noi să le întreținem”, a declarat Hristu Uzun, director Apele Române Dobrogea-Litoral.
Scandalul plajelor riscă să prindă stațiunile, fără amenajări de niciun fel la 1 Mai, așa cum s-a mai întâmplat în anii trecuți.