CONSTANȚA. Dezbatere publică pe tema accesului copiilor pe terenurile de sport din curțile școlilor, în timpul liber. Directorii spun că nu pot asigura paza
USR Constanța a susținut joi, 9 februarie, în Sala Remus Opreanu a Consiliului Județean Constanța, o dezbatere publică în legătură cu Legea 8/2003, ce permite accesul liber pe terenurile de sport din curțile școlilor, în afara orelor.
La eveniment participă parlamentarii USR, Stelian Ion, Remus Negoi şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu, inițiatorul legii, deputatul USR Tudor Pop, dar și reprezentanți ai unităților de învățământ din Constanța și reprezentanți ai elevilor.
Stelian Ion a menționat că încă din anul 2020 a fost abordată tema deschiderii curților școlilor pentru copii. „Nu este un capriciu al nostru, nu este o chestiune de orgoliu, este o necesitate pe care am observat-o în jurul nostru”, a menționat acesta.
„Copiii își doresc asta, copiii noștri nu mai au unde să practice sport în siguranță și pur și simplu, societatea cere așa ceva. Toți cei prezenți aici trebuie să ne unim forțele pentru a face aplicabilă această lege, pentru a găsi metode prin care ea să se aplice și nu prin care să împiedicăm aplicarea ei. Îmi dau seama de unele îngrijorări, unele întrebări și unele impedimente, dar, în același timp, sunt convins că vom găsi toate răspunsurile pentru a depăși acele probleme. Haideți să ne unim forțele pentru a da copiilor noștri posibilitatea de a face sport, de a se mișca, posibilitatea de a se bucura de niște lucruri pe care cei mai mulți dintre noi ne-am bucurat cândva”, a declarat deputatul constănțean Stelian Ion.
Deputatul USR Tudor Pop, inițiator al proiectului, a menționat să și-a asumat proiectul în pofida observațiilor și impedimentelor care au apărut.
„Am făcut lucrul acesta în beneficiul copiilor și în interesul lor, care sper că este mai presus de micile sau marile provocări pe care le vom avea în implementarea acestui proiect. Facem parte dintr-o generație care ne-am jucat și am crescut în curtea școlii, într-un loc sigur, într-un loc unde am putut interacționa cu alți copii, unde am învățat ce însemna jocul în echipă, ce înseamnă să câștigi, ce înseamnă să pierzi, acolo unde am pus bazele educației noastre non formale ca adulți. Din păcate, lucrul acesta s-a pierdut treptat. Au apărut și tableta și telefonul și multe alte provocări pentru copiii noștri. Avem o adevărată epidemie de obezitate în rândul copiilor. Avem o problema cu educația fizică și sportul. Foarte mulți părinți optează să nu își ducă copiii la orele de sport. Avem o problemă la accesul la infrastructura sportivă publică. Suntem țara care face cel mai puțin sport din Uniunea Europeană”, a declarat inițiatorul legii.
Inițiatorul legii a menționat că principala problemă este că nu există terenuri publice lângă case și blocuri, iar această situație trebuie acoperită. El consideră că locul unde copiii pot crește sănătoși și veseli rămâne în continuare curtea școlii. Acesta a menționat că se pot găsi soluții pentru a deschide măcar în weekend-uri și în perioada vacanțelor curtea școlii.
Directorii școlilor nu au agenți de pază care lucrează în weekend
Directorul Liceului Tehnologic Tomis laudă inițiativa legislativă și își dorește ca elevii să se poată juca în curtea școlii, însă dorește să știe cine va supraveghea în weekend siguranța copiilor.
„Este o întrebare pe care ne-am pus-o și noi. Avem mai multe soluții. Pe de-o parte camere instalate în curtea școlii, avem pază care poate supraveghea ce se întâmplă în școală. Poate unii dintre voi nu aveți pază, dar există în unele școli”, a declarat inițiatorul.
Directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga din Constanța a explicat că cele mai multe școli funcționează sub normativele legale, în ceea ce privește paza. La liceul menționat, nu există decât un paznic care lucrează în zilele săptămânii în intervalul orar 12:00-20:00.
„Din punctul meu de vedere cred că ar fi trebuit ca înainte de promulgarea legii să ne întrebați și pe noi care sunt problemele. Cred că ar fi fost mai oportun, ca să îi ajutăm pe tineri să facă sport, să înființăm niște centre, niște parcuri dotate, în care copiii să se întâlnească, să socializeze, să facă sport, nu să îi lăsăm în curtea școlii, unde nu sunt decât betoane, niște echipamente sportive, niște porți de fotbal care sunt și așa vechi și de cele mai multe ori sunt ieșite din uz pentru că nu au fost schimbate. Tot echipamentul sportiv din curțile școlilor sunt ieșite din uz și reprezintă un pericol pentru copii. Noi nu avem pază în momentul de față, ce facem? Asta este îngrijorarea noastră”, a menționat directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga.
Stelian Ion a menționat că în trecut, nu exista pază atunci când copiii se jucau în curtea școlilor. Cu toate acestea, este de părere că paza trebuie să existe acum pentru a nu fi deteriorate acele instalații, dar, pe de altă parte, „ideea de a pune un paznic să supravegheze fiecare copil cred că nu este realistă și nu cred că se va întâmpla asta”. Acesta a mai menționat că există posibilitatea de a găsi pe cineva, pe bază de voluntariat, care să meargă să deschidă și să închidă poarta școlilor.
„Primăria ar trebui și ea să contribuie la această activitate, parțial va fi posibil să ajute și Poliția Locală, dar nu va fi o chestiune generalizată. Adică toți polițiștii locali să devină paznici în școli pentru că nu e realist. Până să găsim o altă soluție se poate apela și la această variantă”, a menționat Stelian Ion.
„Populația s-a schimbat foarte tare” - grătare, sticle și doze de bere și seringi, în curtea școlii
Ariana Dudună, președintele Asociația Elevilor Constanța este de părere că este important ca elevii să poată face sport, însă nu există suficiente stații în care ei pot face acest lucru. „Aș vrea să le spun directorilor un lucru: chiar dacă nu deschidem curțile școlilor, în multe cazuri copiii tot o să se joace în curțile școlilor, doar că o să o facă într-un mod nesigur, nesupravegheat de nimeni și într-un mod ilegal”, a mai spus Ariana Dudună, care a menționat că acum doi ani a fost un caz unde câțiva copii au fost arestați pentru că se jucat în curtea școlii „în mod civilizat, nu făceau mizerie, nu încurcau pe nimeni”.
Directorul Liceului Teoretic Decebal din Constanța a explicat că după un weekend în care școala a fost deschisă a găsit în curtea școlii grătare, sticle și doze de bere și chiar seringi.
„Populația s-a schimbat foarte tare. Poate dumneavoastră nu știți cu ce ne confruntăm noi astăzi. Nu s-a întâmplat nimic rău în nicio școală atâta timp cât noi i-am supravegheat. Rar au fost situații în care s-a întâmplat ceva neplăcut. Dar, copii nesupravegheați… nu este ok… Fără pază în școală, sâmbăta și duminica, nu putem deschide porțile. Pentru că și legea dumneavoastră va fi combătută și veți fi dumneavoastră vinovați care ați făcut această lege, zic eu. Intru dimineața, luni dimineața, în școală, după ce sâmbătă și duminică a fost deschisă și găsesc: grătare în mijlocul curții, tone de sticle de bere, doze, saci mari, seringi cu diverse. Adică, la ora 07.30, când mie îmi intră o mie de copii pe poartă eu nu am… de la ce oră să mă duc luni dimineața la școală ca să fac o curățenie ca atunci când îmi vin cei o mie de copii în școală să nu calce pe doze de bere lăsate la întâmplare.Nu mai spun despre grafitti și texte obscene”, a explicat directorul Liceului Teoretic Decebal din Constanța.
Inițiatorul proiectului de lege a explicat ca una dintre soluții este paza, iar cea de-a doua Poliția Locală.
„Poliția Locală vine, semenază hârtia, mă întreabă dacă sunt ok”, a mai explicat directorul Liceului Teoretic Decebal din Constanța. De asemenea, ea a spus că au fost situații în care luni dimineața a găsit geamuri sparte.
Sursă foto: Dobrogea TV