dobroge.tv

Live

„Tezaurul de la Ciobănița” a ajuns la Muzeul de Istorie Constanța. Cele peste 600 de monede romane bătute între anii 180-244 urmează să fie expuse publicului

„Tezaurul de la Ciobănița” a ajuns la Muzeul de Istorie Constanța. Cele peste 600 de monede romane bătute între anii 180-244 urmează să fie expuse publicului
08 februarie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) au parte de un început de an 2023 plin de activităţi menite să contribuie la promovarea patrimoniului cultural istoric dobrogean. Cercetările efectuate zilnic de către arheologii instituţiei au scos la iveală, în diverse locaţii ale judeţului Constanţa, numeroase vestigii ale epocilor trecute, artefacte ce urmează a fi analizate, restaurate şi publicate în viitorul apropiat. În acelaşi timp, specialiştii MINAC au fost chemaţi să efectueze expertize şi în cazul unor descoperiri întâmplătoare, făcute de către diverse persoane în variate zone ale judeţului. Una dintre aceste descoperiri s-a dovedit a fi foarte importantă din punct de vedere ştiinţific, în acelaşi timp ea fiind şi intens mediatizată pe plan regional şi naţional sub denumirea de „Tezaurul de la Ciobăniţa”. Această aşa numită „comoară” prezintă interes din punct de vedere istoric, arheologic şi numismatic şi urmează a fi valorificată ştiinţific de către specialiştii MINAC.

Povestea acestui Tezaur a început pe data de 20 ianuarie 2023, pe raza localităţii Ciobăniţa, comuna Mereni, judeţul Constanţa. Cu ajutorul unui detector de metale, un grup de trei persoane a descoperit un tezaur monetar depus într-un vas ceramic. Aşa cum se impune în astfel de cazuri, persoanele în cauză au solicitat imediat sprijinul autorităţilor abilitate iar la faţa locului s-au deplasat imediat doi dintre specialiştii MINAC, care au preluat artefactul, acesta ajungând temporar în custodia muzeului din Constanţa.

CITEȘTE ȘI: Vas plin cu monede vechi, descoperit pe un câmp din județul Constanța. GALERIE FOTO/VIDEO

A fost demarată cercetarea temeinică şi riguros ştiinţifică a vasului, aceasta fiind efectuată în perioada 25 ianuarie - 2 februarie 2023 de o echipă compusă din specialiştii Oana Grigoruţă, Ingrid Petcu-Levei, Dan Vasilescu şi Gabriel Mircea Talmaţchi. Arheologii au desfăşurat o amplă procedură de prelevare a pieselor depuse în vas, cu scopul de a analiza etapizat structura internă a acestuia.

CITEȘTE ȘI: IPJ Constanța, despre oala cu monede antice descoperită pe un câmp din Ciobănița: „Vasul este de proveniență getică, iar monedele sunt de proveniență romană”

Procedura a presupus stabilizarea vasului, fotografierea lui şi a fiecărui strat de monede identificat, numerotarea şi extragerea pieselor într-o ordine relevantă ştiinţific, fotografierea fiecărui obiect, prelucrarea preliminară a pieselor (înregistrarea datelor tehnice, identificarea sumară) şi luarea măsurilor de conservare preventivă.

La finalizarea procedurii, s-a constatat faptul că tezaurul este alcătuit din 610 monede romane provinciale de bronz şi cinci obiecte realizate din fier, întregi sau fragmentare. Majoritatea monedelor aflată în partea superioară a vasului se păstrează într-o stare de conservare relativ bună, pe când cele surprinse în partea inferioară au fost afectate mai mult sau mai puţin de prezenţa pieselor de fier.

CITEȘTE ȘI: 610 monede romane au fost identificate în vasul îngropat pe un câmp din judeţul Constanţa. ''Se presupune că vasul aparține unui tâmplar sau lucrător în industria lemnului''

Conform datelor preliminare, monedele se înşiră cronologic pe o perioadă de aproximativ 60 de ani, începând cu emisiuni ale împăratului Commodus (180-192) şi încheindu-se cu emisiuni de la împăratul Gordian III (238-244). Cele mai multe dintre monede au fost bătute la Tomis (cca. 90%), fiind însă înregistrate şi emisiuni ale monetăriilor de la Histria, Callatis, Dionysopolis, Odessus, Marcianopolis, Nicopolis ad Istrum, Anchialus, Deultum şi Hadrianopolis. De asemenea, se remarcă prezenţa aproape exclusivă a nominalelor de modul mare (pentassaria, tetrassaria).

Tezaurul numismatic de la Ciobăniţa reprezintă o nouă dovadă a bogăţiei patrimoniale dobrogene, ţinutul dintre Dunăre şi Mare fiind presărat de vestigii antice deosebite. Cu ajutorul acestor dovezi ale trecutului, descoperite pe şantiere arheologice sau întâmplător (de către civili), specialiştii pot obţine informaţii deosebite cu ajutorul cărora recompun fragmente din istoria acestui teritoriu. Totodată, în pofida muncii laborioase care o implică, specialiştii noştri vor face tot posibilul ca acest interesant tezaur monetar să poată fi văzut de către publicul iubitor de istorie în ultimul trimestru al acestui an, la sediul muzeului din Piaţa Ovidiu nr.12. 


Sursă foto: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233