dobroge.tv

Live

33 de clădiri cu rism seismic, dintre care șase sunt în pericol de prăbușire, în Constanţa. Cei mai mulți dintre constănțeni spun că știu ce au de făcut dacă ar fi surprinși de un cutremur: ''Sub masă, undeva în baie''

07 februarie 2023
Redactia DTV
Publicitate

În municipiul Constanța, până în prezent au fost identificate 33 de clădiri cu rism seismic, dintre care șase sunt în pericol de prăbușire. Municipalitatea spune că au fost depuse 11 proiecte pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, clădiri încadrate în clasa de risc seismic II. Pe de altă parte, cei mai mulți dintre constănțeni spun că știu ce au de făcut dacă ar fi surprinși de un cuttemur, cum ar fi să se așeze sub o grindă de susținere ori să nu coboare pe scări sau cu liftul. Se tem însă de rezistența imobilelor în care locuiesc.

Mulți dintre constănțeni spun că știu ce au de făcut în cazul unui cutremur, cel puțin în teorie. Însă, se tem, în mare parte, de faptul că anumite clădiri nu mai prezintă siguranță.

"Ne adăpostim, ce putem să facem? De regulă tocul ușii, sub masa, undeva unde să nu cadă pe noi nimic"

Păi trebuie să stăm calmi în primul rând, după care să nu folosim scările, nu ar trebui să ajungi pe scară că alea pica singure. Adică primele care pică. Noi stăm într-un bloc nou, ar trebui să reziste teoretic. Cele vechi nu cred că rezistă. Alea cred că ai șanse zero la cele care mai ales au și bulină roșie. Sau zona Peninsulară acolo, acolo sigur pică primele.

Alții își aduc aminte de ultimul cutremur major care a avut loc în România, în anul 1977.

“Destul de violent, sub formă de valuri a fost, dar eram la casă și oricum a trecut altfel”

“În primul rând dacă locuiești într-un apartament trebuie să nu cobori pentru că am înțeles că, așa am auzit, casa scării este cea mai vulnerabilă și cedează prima. Și să stai cumva, dacă există grinzi undeva, sub acele grinzi”

“Primul lucru este să stăm sub ușă, să nu cumva să coborâm scările”

La nivelul municipiului Constanța, cel puțin 33 de clădiri s-ar prăbuși în cazul unui cutremur puternic. Mai exact, șase dintre acestea sunt încadrate în categoria de risc seismic clasa I și 27 în clasa II. Pentru 11 dintre imobile s-au depus proiecte pentru reabilitare în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.

“Comisia lucrează la identificarea și inventarierea imobilelor susceptibile a prezenta risc seismic, având în prezent actualizate inventarele privind construcțiile cu destinația de unități sau instituții de învățământ și a celor cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic aflate în patrimoniul primăriei, asupra cărora se va aplica metodologia privind evaluarea vizuală rapidă care va recomanda necesitatea expertizării tehnice pentru structura de rezistență în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie”, a declarat Valentina CHIRIȚĂ, inspector Primăria Municipiului Constanța.

„Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele. Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Când liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur. Rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie”, a declarat sg. major Oana MANOILĂ, purtător de cuvânt ISU „Dobrogea”.

Salvatorii spun că este indicat ca oamenii să aibă cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare, în cazul în care sunt blocați sub dărâmături.

„O variantă clasică de comunicare cu personalul specializat care intervine pentru deblocare şi salvare, este să se bată, la intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei, până la stabilirea unui contact verbal între victimă şi salvatori”, a precizat sg. major Oana MANOILĂ, purtător de cuvânt ISU „Dobrogea”.

În scurt timp, municipalitatea spune că vor fi identificate și monitorizate imobilele și construcțiile care prezintă risc sesismic și pot genera pericol public din patrimoniul municipalității.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233