Nervi întinși la maximum și timp pierdut. Șoferii de TIR așteaptă ore întregi să intre la descărcare în Portul Constanța: „Își bat joc de noi. Au prioritate colegii care vin din Ucraina, din Moldova”
Este din nou haos în Portul Constanţa. Sute de TIR-uri încărcate cu cereale formează cozi uriașe în drumul lor spre cheurile de descărcare. Coada s-a întins și astăzi pe mai mulți kilometri. Nervi, așteptare și timp pierdut. Așa s-a putut descrie situația șoferilor care au fost nevoiți să stea astăzi cu orele la rând pentru a descărca sau încărca marfa. În mod normal asemenea aglomerație este doar vara, însă anul acesta fermierii au așteptat să crească prețurile si acum au scos marfa la vânzare.
Încă o zi, din nou aglomerat. În portul Constanța s-a format iar coadă. Este ceva obișnuit, mai ales de când a izbucnit războiul în Ucraina, spun unii șoferi. Operatorii din port par însă depășiți de numărul mare de tiruri care intra zilnic în incintă pentru a încărca sau descărca marfă.
„Cu porumb suntem, de la Alba Iulia. Mai avem încă vreo 200 de mașini în față. S-ar putea mâine la amiază să descărcăm”, spune un șofer.
„În coloană pe autostrada am stat până aseară la 20.00 Nu te-anunță nimeni, nu se spune nimica, nu știu... fiecare face cum îl taie capul”, spune un alt șofer.
„Am prins coadă de șase, șapte ore. Nu este corect să stai pe banda de urgență cu mașină pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla”, spune un alt șofer.
La numărul destul de ridicat de camioane venite din toate colțurile țării, s-au adăugat și cele din Ucraina, autoritățile de acolo, alegând Portul Constanța, după ce porturile lor s-au închis ca urmare a războiului. Cei mai mulți dintre ei transportă cereale.
„Astăzi la orele 16.00 fac 24 de ore. Am luat coada de la Cumpăna de pe autostrada A4. Își bat joc de noi. Au prioritate colegii care vin din Ucraina, din Moldova și tot așa”, spune un șofer.
„E plin portul, nici nu ai unde să te bagi de ucrainieni si de toate. Vin mașinile de la Ucraina și intră direct de la vamă direct la descărcat și noi așteptăm”, spune un șofer.
Lipsa de angajați, echipamentele insuficiente și uneori condițiile meteorologice duc la situații în care șoferii așteaptă zile bune să intre la descărcat.
„Nu o să evoluăm niciodată în modul ăsta de lucru. Mizerie, se vede cum este, lucru tot la fel. Așa că nu avem ce să facem. Ne merităm soarta”, spune un șofer.
„Slabă organizarea, zic eu din propria experiență. Vin de atâția ani la port. Asta este treaba. Vedem pe parcurs ce va fi”, spune un alt șofer.
Șoferii se plâng și de condițiile din Portul Constanța. Aceștia spun că parcările amenajate sunt insuficiente, altele nu sunt dotate cu toalete iar de dușuri nici nu poate fi vorba.
„Vina-i și a portului pentru că nu fac o organizare: cei care vor să doarmă, să se odihnească, să nu mai oprească pe sensul de mers. Să meargă în parcare, că de-aia sunt parcări. Opresc aici, trebuie să-i ocoleşti, te blochezi”, spune un șofer.
„Mutăm mașina din metru-n metru și la poarta ne așteaptă autoritățile pentru a ne amenda că nu am respectat programele. Amenzile sunt colosale: de la 40 de milioane la 90 de milioane. Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese”, spune un alt șofer.
Anul trecut, Administrația Porturilor Maritime a finalizat lucrările de amenajare a unei parcări destinate TIR-urilor. Aceasta este situată în interiorul portului Constanţa, în zona Porţii 9 şi are o suprafaţă de 34.000 metri pătraţi. În mod normal aceasta ar trebui să determine fluidizarea traficului de camioane şi evitarea aglomerărilor la porţile de acces în port. Însă, se pare că, este insuficientă.