dobroge.tv

Live

610 monede romane au fost identificate în vasul îngropat pe un câmp din judeţul Constanţa. ''Se presupune că vasul aparține unui tâmplar sau lucrător în industria lemnului''

610 monede romane au fost identificate în vasul îngropat pe un câmp din judeţul Constanţa. ''Se presupune că vasul aparține unui tâmplar sau lucrător în industria lemnului''
03 februarie 2023
Redactia DTV
Publicitate

S-a terminat procedura de extracție din vas indentificându-se 610 monede Romane. O procedura migaloasa în care au fost una câte una fotografiate , identificate, cântărite și introduse în baza de date.

Citeşte şi: IPJ Constanța, despre oala cu monede antice descoperită pe un câmp din Ciobănița: „Vasul este de proveniență getică, iar monedele sunt de proveniență romană”

"Respect Domnilor de la Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta pentru munca depusă", a transmis cel care a găsit monedele, Ionuț Chicheluș.

Citeşte şi: Vas plin cu monede vechi, descoperit pe un câmp din județul Constanța. GALERIE FOTO/VIDEO

Monedele fiind uzuale Romane în perioada Împăratilor :

  • Commodus 180-192
  • Septimus Severus 193-211
  • Caracal 211-217
  • Geta 211-212
  • Elagabalus 218-222
  • Severus Alexander 222-235
  • Maximinus 235-238
  • Gordian 238-244

La fundul vasului, s-au găsit câteva unelte metalice fiind folosite în industria lemnului (tâmplăriei), de exemplu:

1. Briceag

2. Brida prindere

3. Toporas, (tezla)

4. Scoaba prindere lemn

5. Piron

"Se presupune ca vasul aparține unui tâmplar sau lucrător în industria lemnului , și ar fi o remunerație pe o lucrare mai ampla ori a altcuiva care a fost nevoit Sa o ascundă!Nu este asa de importanta locația unde a fost găsită. Cum nu este importanta nici perioada când au fost ascunse sub pământ. Ci mai mult contează povestea care de-a lungul istoriei s-a repetat în multe locuri , în multe epoci .

Acest vas simbolizează frica. Frica de război, frica de pradatori. Cineva a ascuns aceste monezi, care probabil era o mica avere ,dar oricum era probabil toată averea persoanei respective , în speranța că va scăpa fără sa fie prădat.

Și simbolizează și moartea . Simbolizează cruzimea războaielor. Fiindcă dacă ar fi supraviețuit, l-ar fi recuperat .Dar nu a fost sa fie . Iar fără acel om care a fost la locul potrivit cu detectorul de metale, aceasta comoara ar sta și acum în locul de veci de sub pământ. Pescarul așezării a cărui pământ adăpostește probabil și rămășițele acelui om , care a căzut victima războiului.

Și nu în ultimul rand simbolizează și speranța. Fiindcă acea persoana care l-a ascuns , a făcut acest gest cu speranța că va trece războiul. Ca vor trece prădătorii. Și atunci își va putea reîncepe viata. Dar nu a fost sa fie .

O comoara ”mica”dar totusi cu un impact enorm. O comoara care are în ea toată suferința tuturor războaielor, conflictelor dintre toți oamenii de-a lungul istoriei", au transmis, pentru Dobrogea TV, cel care a găsit monedele ş iun prieten de-ai acestuia, pasionat de istorie, Cristian Marchiș.

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233