610 monede romane au fost identificate în vasul îngropat pe un câmp din judeţul Constanţa. ''Se presupune că vasul aparține unui tâmplar sau lucrător în industria lemnului''
S-a terminat procedura de extracție din vas indentificându-se 610 monede Romane. O procedura migaloasa în care au fost una câte una fotografiate , identificate, cântărite și introduse în baza de date.
"Respect Domnilor de la Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta pentru munca depusă", a transmis cel care a găsit monedele, Ionuț Chicheluș.
Citeşte şi: Vas plin cu monede vechi, descoperit pe un câmp din județul Constanța. GALERIE FOTO/VIDEO
Monedele fiind uzuale Romane în perioada Împăratilor :
- Commodus 180-192
- Septimus Severus 193-211
- Caracal 211-217
- Geta 211-212
- Elagabalus 218-222
- Severus Alexander 222-235
- Maximinus 235-238
- Gordian 238-244
La fundul vasului, s-au găsit câteva unelte metalice fiind folosite în industria lemnului (tâmplăriei), de exemplu:
1. Briceag
2. Brida prindere
3. Toporas, (tezla)
4. Scoaba prindere lemn
5. Piron
"Se presupune ca vasul aparține unui tâmplar sau lucrător în industria lemnului , și ar fi o remunerație pe o lucrare mai ampla ori a altcuiva care a fost nevoit Sa o ascundă!Nu este asa de importanta locația unde a fost găsită. Cum nu este importanta nici perioada când au fost ascunse sub pământ. Ci mai mult contează povestea care de-a lungul istoriei s-a repetat în multe locuri , în multe epoci .
Acest vas simbolizează frica. Frica de război, frica de pradatori. Cineva a ascuns aceste monezi, care probabil era o mica avere ,dar oricum era probabil toată averea persoanei respective , în speranța că va scăpa fără sa fie prădat.
Și simbolizează și moartea . Simbolizează cruzimea războaielor. Fiindcă dacă ar fi supraviețuit, l-ar fi recuperat .Dar nu a fost sa fie . Iar fără acel om care a fost la locul potrivit cu detectorul de metale, aceasta comoara ar sta și acum în locul de veci de sub pământ. Pescarul așezării a cărui pământ adăpostește probabil și rămășițele acelui om , care a căzut victima războiului.
Și nu în ultimul rand simbolizează și speranța. Fiindcă acea persoana care l-a ascuns , a făcut acest gest cu speranța că va trece războiul. Ca vor trece prădătorii. Și atunci își va putea reîncepe viata. Dar nu a fost sa fie .
O comoara ”mica”dar totusi cu un impact enorm. O comoara care are în ea toată suferința tuturor războaielor, conflictelor dintre toți oamenii de-a lungul istoriei", au transmis, pentru Dobrogea TV, cel care a găsit monedele ş iun prieten de-ai acestuia, pasionat de istorie, Cristian Marchiș.