Piața imobiliară din Constanța stagnează: prețurile apartamentelor în blocurile vechi au scăzut cu aproximativ 14% - Agent imobiliar: „Este un oraș scump față de ceea ce poate oferi”
Prețurile apartamentelor din Constanța stagnează momentan. Dacă tarifele locuințelor din blocurile vechi au scăzut în ultimele luni cu aproximativ 14%, la cele construite recent prețurile sunt aceleași. Însă, o parte dintre cei care sunt în căutarea unui apartament nu se grăbesc. Speră ca acestea să se mai ieftinească. De cealaltă, unii agenți imobiliari susțin că abia la începutul verii, prețurile locuințelor vor începe să scadă.
Prețurile apartamentelor din blocurile vechi au scăzut cu 10 -14% în ultimele luni, spun agenții imobiliari. O parte dintre aceștia se așteaptă la schimbări din vară, în timp ce alții consideră că dezvoltatorii vor fi nevoiți să mai scadă tarifele.
„Eu cred că începând din iunie, când se mai așează lucrurile, văd că recesiunea parcă s-a mai oprit, există posibilitatea unei noi dinamici să se revină la o normalitate. Este clar că nu se vor mai ridica prețurile, din punctul meu de vedere, în primul rând pentru că nu cred că Banca Națională și băncile în general, vor sădea dobânda cheie sau gradul de îndatorare”, a declarat Marian Mureșan, manager agenție imobiliară.
„Poate doar vor scădea pe segmentul apartamentelor în blocuri noi, pentru că dezvoltatorii sunt nevoiți să mai scadă un pic ca să le meargă vânzările, să aibă un ritm de vânzări care să le susțină construcțiile”, a declarat Marius Coman, agent imobiliar.
Oferta apartamentelor scoase la vânzare în această perioadă este mică, spun agenții imobiliari. Așa se face că, de cele mai multe ori, locuințele oferite spre vânzare sunt cumpărate rapid dacă au un preț decent.
„Piața imobiliară constănțeană este într-o ușoară stagnare. Toată lumea așteaptă o criză, o ocazie, o oportunitate și atunci aceasta se lasă așteptată. Adică prețurile nu dau semne că vor scădea, în ciuda faptului că tranzacțiile sunt puține, clienții sunt puțini, dar și oferta este puțină”, a mai declarat Marius Coman, agent imobiliar.
„În Tomis Nord, dau un exemplu, un apartament de două camere este în jur de 70.000 de euro, cam ăsta este un preț de piață, la trei camere este undeva în jur de 80-85.000 de euro și la patru camere, undeva la 100.000 de euro. Este un oraș scump, din punctul meu de vedere, față de ceea ce poate oferi. Este un oraș turistic bine așezat pe malul mării, dar nu tot timpul prețurile reflectă realitatea”, a mai declarat Marian Mureșan, manager agenție imobiliară.
Pe bulevardul Mamaia, prețul unui metru pătrat la apartamentele noi ajunge la aproximativ 1.600 de euro. În schimb, în zona Campus ajunge la 1.200 de euro, în Tomis Plus la 1.000 de euro metru pătrat, iar în Mamaia poate fi și câteva sute de euro.
Potrivit unui studiu realizat de un site de imobiliare, perioada medie de vânzare a unui apartament, la nivel național a fost de 52 de zile anul trecut și 53 de zile în anul 2021. În schimb, prețurile locuințelor au variat. Prețul mediu în anul 2021 a fost de 1.408 euro pe metrul pătrat, iar anul trecut tariful a crescut cu 2% și a ajuns la 1.431 de pe metrul pătrat. Astfel, dacă în anul 2021 prețul unui metru pătrat la un apartament vechi era de 1.383 de euro, iar la unul nou de 1.449 de euro, în anul 2022, prețul a scăzut pentru apartamentele din blocurile vechi cu 1%, ajungând la 1.373 de euro pe metrul pătrat. În schimb, la construcțiile noi, tarifele au crescut cu 4% și au ajuns la 1.514 euro pe metrul pătrat, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.
Anul acesta, în cartierele Inel I și Inel II, prețurile au scăzut și la 62.000 de euro la apartamentele cu două camere, ori 70.000 de euro la cele cu trei camere. De asemenea, cu cât locuința este mai aproape de periferia orașului, cu atât tarifele sunt mai mici. Așa se face că, în zona CET și Km 5 un apartament cu două camere din blocurile vechi poate fi cumpărat chiar și cu 55.000 de euro.