Trafic de cereale mărit în Portul Constanța: „Au apărut fluxuri de marfă neașteptate. Unele dintre ele generate strict de nevoia ucraineană de a exporta sau importa bunuri”
S-au format cozi pentru că recolta românească a venit deodată cu cea din Ucraina şi ambele trebuie descărcate în port. Exportul mărfurilor din Ucraina a totalizat, de la începutul războiului, 12 milioane tone. Anual, România exportă între 20 şi 24 de milioane de tone de cereale prin portul Constanţa, nu doar de la noi, ci şi din Serbia şi Ungaria. Ucraina a venit cu un surplus de circa 600 de mii de tone pe lună.
Șofer: Cereale.
Reporter: Orz?
Șofer: Porumb. Într-o oră cred că ajungem, dar apoi nu știm când descărcăm.
„Au apărut fluxuri de marfă neașteptate. Unele dintre ele generate strict de nevoia ucraineană de a exporta sau importa bunuri deoarece nu au mai putut folosi porturile lor, iar pe de altă parte, fluxuri de marfă care sunt destinate țărilor europene și care sunt necesare deoarece acesta țări europene nu mai pot obține materiile prime ale lor, fie din Federația Rusă, fie din Ucraina.
Minereu de fier, ilmenit, caolin pentru industria de construcții și care merge în Spania și pe care Ucraina în producea. Minereu de fier în cantități însemnate care trebuie exportat. Produse siderurgice, de asemenea, care își caută drumul către lumea largă și în contextul în care porturile ucrainene nu au mai fost disponibile, au căutat rute de export care au implicat Portul Constanța dar și alte porturi din bazinul Mării Negre”, a declarat Viorel Panait, operator portuar.