Circa 110 milioane de țigarete de contrabandă capturate de autorități în 2022: cele mai multe, în Constanța
- Circa 110 milioane de țigarete de contrabandă au fost confiscate de autorități în 2022 în România. Valoarea lor totală pe piața neagră este de peste 73 de milioane de lei.
- Aproape jumătate (44%) din totalul capturilor de contrabandă în 2022 s-a înregistrat la granițele de sud ale țării, în județele Constanța, Giurgiu și Vâlcea.
- Contrafacerea țigărilor devine un fenomen îngrijorător în România: 5 fabrici ilegale găsite în România; mai mult de 21.8% din țigările găsite la consumatori sunt contrafăcute*; mai mult de 40% din țigările capturate sunt contrafăcute*
- Metode inedite de introducere ilegală a țigărilor în România: țigarete ascunse în rezervorul autoturismelor, uzul calității false de diplomat și trafic ilegal pe rutele aeriene
- Obiectivul BAT, inițiatorul platformei Stop Contrabanda, este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow), inclusiv prin campanii continue de informare și susținerea constantă a activităților de combatere a traficului ilicit.
În anul 2022, pe fondul eforturilor extinse ale autorităților de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării, peste 110 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate la frontierele României. Valoarea pe piața neagră a țigaretelor de contrabandă reținute de autoritățile române în 2022 se ridică la peste 73 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă de pe teritoriul României.
Conform celui mai recent studiu realizat de Novel Research, în 2022 media anuală a comerțului ilegal cu țigarete a fost de 7,1%, față de 8,7% în 2021, aceasta fiind cea mai scăzută din ultimii 15 ani, ceea ce înseamnă implicit și venituri mai mari la bugetul de stat. Spre comparație, nivelul maxim atins de piața neagră de țigarete înregistrat în România în anul 2010 era de 27% din totalul consumului. De asemenea, media anuală a contrabandei cu țigarete în România se situează sub media de 10% la nivel european.
„Continua scădere a pieței negre, înregistrată de la an la an, reprezintă un efect îmbucurător al întăririi frontierelor și al parteneriatului eficient cu autoritățile române pentru combaterea traficului ilicit de țigări. Scăderea traficului ilicit este în directă corelație cu creșterea volumului contribuțiilor industriei de tutun la bugetul de stat, BAT România fiind de altfel cel mai mare contribuabil la bugetul de stat în ultimii doi ani. Rămânem un partener dedicat în susținerea eforturilor autorităților de combatere a traficului ilicit prin intermediul platformei de informare Stop Contrabanda și prin proiecte de informare și donații de echipamente necesare îndeplinirii acestor obiective”, a menționat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice al Ariei Europa centrală și de sud, BAT.
Aproape jumătate din totalul capturilor, la granițele de sud ale țării
În 2022, cel mai mare volum de țigarete de contrabandă capturate a fost înregistrat în județele Constanța (peste 15,6 milioane de țigarete), Giurgiu (peste 13,7 milioane de țigarete) și Vâlcea (aproape 11,2 milioane de țigarete), capturile reținute în aceste județe reprezentând 44% din totalul volumului înregistrat anul trecut pe teritoriul României, potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro. Traficul ilicit a păstrat un nivel ridicat și la granițele de nord ale țării, cu circa 42% din capturi realizate în această zonă (38,5 milioane de țigarete).
Rețelele de contrabandă își diversifică metodele
Autoritățile au identificat în 2022 noi metode de introducere ilegală a țigaretelor contrafăcute în țară: în luna decembrie a anului trecut, o persoană a încercat să introducă în România peste 8.000 de pachete de țigări de contrabandă, făcând uz de calitatea falsă de diplomat. Volume semnificative de țigări de contrabandă au fost descoperite în rezervorul, aripa sau podeaua mai multor autoturisme care încercau să treacă ilegal granițele.
Traficul ilicit a proliferat și pe rutele aeriene în 2022. Capturi semnificative au fost înregistrate în aeroporturi, autoritățile reținând de-a lungul anului mai multe persoane care încercau să tranziteze granițele cu volume semnificative de țigări.
De asemenea, potrivit datelor autorităților, în 2022 au fost capturate cantități semnificative de tutun neprelucrat, cea mai mare cantitate de tutun fiind confiscată de ANAF în luna mai: 10.260 kg de tutun brut, importat scriptic din Indonezia. Anul trecut au fost descoperite și confiscate peste 50 de tone de tutun (brut, pentru narghilea sau tutun descoperit în fabricile ilegale). Cantitatea este aproape dublă față de anul 2021, când au fost confiscate aproximativ 30 de tone de tutun.
Contrafacerea țigărilor devine un fenomen îngrijorător
Mai mult de 21.8% din țigările găsite la consumatori în momentul interviurilor din cercetarea de piață** au fost contrafăcute, înregistrând cel mai mare nivel al țigărilor contrafăcute în piața ilicită din ultimii 10 ani.
Din totalul cantităților capturate de autorități în anul 2022, mai mult de 40% au fost identificate ca fiind contrafăcute, capturile cele mai importante de astfel de produse fiind făcute în Constanța, Vâlcea și Giurgiu.
În același timp, numărul fabricilor ilegale de țigarete descoperite și destructurate de autorități a crescut la 5 în 2022, față de cele 2 descoperite în 2021, acesta fiind de asemenea un indicator al diversificării metodelor rețelelor de contrabandă.
*Conform rezultatelor analizelor de laborator efectuate de industrie
**Studiul de piață Novel Research 2022
Despre contrabanda cu ţigări în România
- România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.
- România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.
- Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă contravaloarea a 667 km de drum național modernizați. [i]
- Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.
- În 2021, majoritatea capturilor raportate la nivel global au fost de țigarete – 50,5%[ii].
[i] la un cost mediu de 3 milioane de lei pentru un km de drum național modernizat (conform ultimelor proiecte anunțate de CNAIR).
[ii] Potrivit Raportului privind traficul ilicit de bunuri 2021 elaborat de Organizația Mondială a Vămilor. În 2021, 77 de țări au raportat 29.219 capturi de tutun și produse alcoolice în baza de date CEN, în timp ce în 2020, 99 de țări au raportat 17.419 de capturi. Un caz raportat poate implica mai multe capturi, de exemplu un caz care implică diferite bunuri va fi documentat cu capturi separate.