Unirea Principatelor Române sărbătorită și la Constanța. Ceremonie militară în Piața Ovidiu și restricții de circulație - PROGRAMUL EVENIMENTELOR
Unirea Principatelor Române (Mica Unire). Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre oamenii care au marcat istoria modernă a României. Pe 24 ianuarie 1859, el a fost ales domn al principatelor române, realizând astfel Mica Unire, scrie Antena 3.
Unirea Principatelor (Mica Unire) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Realizată sub semnul ideilor Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei şi a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud şi est de Carpaţi.
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, iar, începând din 2016, această dată a devenit zi liberă nelucrătoare. Mica Unire s-a realizat când Adunarea Electivă a Țării Românești s-a pronunțat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel unirea Țării Românești cu Moldova.
PROGRAMUL EVENIMENTELOR LA CONSTANȚA
Militarii din Forțele Navale Române vor participa marți, 24 ianuarie, în garnizoanele București, Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea, la ceremoniile militare prilejuite de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române.
La Constanța, marinarii militari vor participa la ceremonia militară organizată în Piața Ovidiu, începând cu ora 10.00, iar la Mangalia reprezentanții Forțelor Navale Române vor lua parte la ceremonia militară organizată la ora 10.00, la Complexul Monumental din Piața Republicii. De asemenea, cu prilejul marcării Zilei Unirii Mici, se vor desfășura, în perioada 21-23 ianuarie, la Sala Coloanelor de la Cercul Militar Mangalia, campionatul național de șah „Cupa Unirii” și simpozionul și expoziția de carte „Unirea Principatelor Române”.
Militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” vor participa la ceremoniile militare și religioase organizate începând cu ora 10.00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Municipiul Brăila, de la ora 11.00, în Piața Tricolorului din Tulcea, și la ora 12.30, pe Platoul din fața Casei de Cultură a Orașului Însurăței.
Acces gratuit la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Având în vedere celebrarea la nivel naţional a evenimentului Unirea Principatelor Române, în data de 24 ianuarie 2023; importanţa cunoaşterii moştenirii culturale şi a patrimoniului cultural administrat de instituţia noastră; importanţa unui cadru cultural adecvat pentru formarea socială şi spirituală a noilor generaţii, dar şi faptul că, prin însăşi misiunea sa, Muzeul de Istorie Naţională și Arheologie Constanţa trebuie să încurajeze şi faciliteze accesul la cultură, în data de 24 ianuarie 2023, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, vor fi vizitate gratuit toate obiectivele Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Locațiile cu acces gratuit:
- Expoziţia de bază de la sediul central din Piaţa Ovidiu nr.12,
- Complexul arheologic Histria,
- Complexul muzeal Tropaeum Traiani Adamclisi,
- Muzeul Carsium Hârşova,
- Complexul arheologic Capidava.
Restricții de circulație în zona peninsulară
Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită la Constanța printr-o serie de manifestări care vor avea loc marți, 24 ianuarie, în intervalul orar 09:00-12:00, în Piața Ovidiu.
Pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții optime, traficul rutier va fi restricționat în intervalul orar 09:00 - 12:00 în perimetru de siguranţă delimitat de str. Vasile Canarache, str. Petru Rareş, str. Traian, str. Dimitrie Cantemir, str. Marcus Aurelius și str. Revoluţiei din 22 Decembrie 1989.
Sursă foto: Primăria Constanța