dobroge.tv

Live

Lucrările de înnisipare de la Eforie, oprite din cauza birocrației. Constructorul așteaptă în continuare avizul de la Ministerul Culturii, după descoperirea unei corăbii misterioase

20 ianuarie 2023
Publicitate

Lucrările de înnisipare de la Eforie s-au oprit din cauza birocrației. Anul trecut, o corabie misterioasă, descoperită în adâncuri, a blocat lucrările de extindere a plajei. Ministerul Culturii trebuia atunci să emită un aviz, astfel încât lucrările să poată continua. Însă, nu au venit nici până astăzi. Și asta pentru că nu există scafandrii profesionişti care să fie şi arheologi atestaţi, în acelaşi timp. Acum, cer noi propuneri de la faţa locului pentru cercetarea epavei.

Epava despre care se tot discută este la ora actuală sub apă, de la limita nisipului pe care o vedeţi acolo, încă vreo 10-15 metri în larg”, a declarat Marius Stamat, şef de şantier.

Epava, estimată ca având o vechime de aproape 200 de ani, a fost fotografiată cu ajutorul unui robot subacvatic, de către compania care lucrează la extinderea plajelor. Măsurătorile inițiale arată că nava are aproximativ 20 de metri lungime și 4 metri lățime. Este un corp de navă din lemn din care se văd coastele și câteva porțiuni din bordaj. Ar fi nevoie de un arheolog scafandru, acreditat care să ajungă în zona respectivă și să vadă exact despre ce este vorba acolo, dar România nu are aşa ceva. Constructorul a propus să o înglobeze în noua plajă şi apoi să fie cercetată mai uşor de pe uscat.

În acest moment aşteptăm o reacţie din partea Ministerului Culturii care în decembrie 2022, cu doi ani întârziere ne-a cerut o propunere de lucrări de cercetare arheologică prin acoperirea inițială a epavei cu nisip şi excavarea ulterioară de pe uscat”, a mai declarat Marius Stamat, şef de şantier.

Beneficiarul plajelor lărgite este compania Apele Române-Dobrogea Litoral care aşteaptă după acelaşi Minister, ca să dea avizul. Deocamdată trimite hârtii oficiale, la Bucureşti.

Se impune ca cercetarea arheologică să fie realizată numai în mediul uscat, nu în mediul subacvatic [...] înainte de recepţia lucrărilor, find necesară depunerea unei noi documentaţii în acest sens. Ca urmare, la data de 06.01.2023 a fost transmisă documentaţia solicitată de reprezentanţii Ministerului Culturii”, se arată într-un comunicat trimis de Apele Române - Dobrogea Litoral.

O decizie trebuie luată rapid, dar deocamdată, autoritățile nu au făcut demersurile necesare. Banii europeni cu care lărgim plajele, sunt în pericol.

Dacă lucrările nu sunt finalizate până la 30 decembrie 2023 din cunoştinţele mele este data limita de posibilitate a finanţării cu fonduri europene pentru acest proiect”, a mai declarat Marius Stamat, şef de şantier.

Plaja din Eforie e împărţită pe sectoare: toate sunt gata în afară de cel din fața epavei scufundate. Extinderea plajei s-a făcut, ocolind însă zona unde este corabia.

În momentul în care vom primi avizul de la Ministerul Culturii acest nisip ar trebui întins în profilul final al plajei astfel încât și această plajă să poată fi dată circuitului turistic. Din cele șapte tronsoane de plajă, cinci sunt complet finalizate, acesta așteaptă finalizarea, iar unul dintre tronsoane așteaptă o modificare a acordului de mediu pentru mutarea unor specii de scoici aflate acolo”, a mai declarat Marius Stamat, şef de şantier.

Va trebui să fie gata până la vară pentru că e o diferenţă care ar încurca pentru un turism normal, dar bănuiesc că se vor găsi soluții și se va rezolva. E vitală și tot ceea ce s-a făcut este absolut minunat. Era necesar”, spune un localnic.

Chiar mă întrebam. Mă gândeam că au lăsat-o special şi o nivelează la vară. Nu ştiam de existenţa corabiei”, spune o localnică.

Dacă nu va fi gata până la începutul verii, lucrările vor fi îngheţate.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233