dobroge.tv

Live

Au început lucrările de reabilitare a Mormântului Pictat Hypogeu din Constanța: „Se va construi o sală a mormântului care se va putea vizita, va fi deschisă publicului larg”

20 ianuarie 2023
Publicitate

Cavoul antic, unic în Dobrogea, ar putea intra în circuitul turistic al orașului Constanța. Este vorba de „Mormântul Pictat Hypogeu”. Lucrările de restaurare au fost deja demarate. Au fost turnați primii metri cubi de beton. Cripta a fost descoperită de către cercetători în anul 1988, însă mormântul datează încă din secolul IV, fiind un loc încărcat de istorie. Proiectul de restaurare ar trebui să fie gata la finalul anului 2023, iar valoarea lui se ridică la 4,4 milioane de lei.

După ce ani de zile a zăcut printre gunoaie, acum muncitorii încearcă să pună în valoare „Mormântul Pictat Hypogeu”. Planurile de restaurare ale autorităților au fost făcute încă din 2016 atunci când a fost realizat și studiul de fezabilitate, însă acestea susțin că, de-a lungul timpului, au întâmpinat numeroase probleme, iar finanțarea a fost obținută abia în 2018.

În 2020 a fost dat ordinul de începere pentru proiectare și realizarea proiectului tehnic care este ultimul pas în realizarea unui proiect de investiții. A durat aproape doi ani realizarea acestui proiect tehnic, a fost extrem de dificil să obținem avizul de la Ministerul Culturii. Suntem astăzi în faza de execuție de lucrări”, a declarat Petre Enciu, vicepreședinte Consiliul Județean Constanța.

Cercetarea arheologică s-a încheiat acum un an, avizele au trecut cu brio în perioada aceasta de un an și ceva. În momentul de față mai supraveghem arheologic micile lucrări de pregătire a fundației și de consolidare a mormântului propriu-zis”, a declarat Constantin Băjenaru, arheolog.

Până acum a fost realizată săpătura de fundație și s-a turnat primul strat de egalizare de beton. Obiectivul turistic va avea un demisol și parter și se va întinde pe o suprafață de 280 mp.

Se va construi o sală a mormântului care se va putea vizita, va fi deschisă publicului larg, în schimb, fac precizarea că nu se va putea intra în mormânt. Mormântul e mic, acea criptă, doar dintr-o sală se va putea vizita acest mormânt”, a mai declarat Petre Enciu, vicepreședinte Consiliul Județean Constanța.

Mormântul, care datează din secolul al IV-lea, din perioada lui Constantin cel Mare, a fost descoperit în 1988, în timpul unor lucrări edilitare, de către arheologii Constantin Chera şi Virgil Lungu. În interiorul cavoului, au fost descoperite în sicrie de lemn, corpurile a patru morţi, un schelet în stânga intrării şi altul, de copil, într-o amforă spartă.

Construit probabil către sfârșitul secolului III, începutul secolului IV după Hristos care a fost folosit de mai multe generații ale aceleași familii, deci vorbim de înmormântări succesive. Cu siguranță a aparținut unei familii bogate din Tomisul acelei perioade”, a declarat Sorin Mitroi, arheolog.

În acest moment, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța există o replică a mormântului realizată de studenții Facultății de Arte din Bucureși împreună cu reprezentanții Institutului Național de Optică Elecronică.

Nu avem elemente clare de perioadă creștină, dar sunt sugerate, decorul care s-au putut vedea la acea replică. Păsările, masa sacră, iepurele, dar nu sunt acele elemente clare pe care le așteaptă toată lumea pentru o perioadă creștină, în special crucea e cea mai relevantă”, a declarat Aurel Mototolea, director Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța.

Mai mult, în timpul cercetărilor, arheologii au descoperit și alte morminte, dar și obiecte precum: amfore, pandantive sau bijuterii din aur.

Anul trecut în pregătirea proiectului de restaurare a fost cercetată și zona adiacentă și s-au găsit și alte morminte cu un inventar mai bogat. De copii, de adulți, morminte de înhumație în principal și de aceea s-a și degrevat de sarcina arheologică terenul din jur pentru a se putea demara construcția acelui spațiu de protecție”, a declarat Aurel Mototolea, director Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța.

Lucrările ar trebui să fie gata până la finalul acestui an, altfel există riscul ca autoritățile să pună bani din bugetul Consiliului Județean Constanța. Valoarea proiectului este de 4,4 milioane de lei, asigurați printr-un proiect european.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233