dobroge.tv

Live

Cea mai călduroasă noapte din istorie, în Dobrogea. La mijlocul lunii ianuarie, s-au înregistrat 10 grade: „La aproape toate stațiile meteorologice s-au depășit recordurile”

18 ianuarie 2023
Publicitate

Cea mai călduroasă noapte din istorie, în Dobrogea. 10 grade Celsius s-au înregistrat în noaptea de 17 spre 18 ianuarie, o temperatură extrem de ridicată pentru această perioadă, spun meteorologii. De asemenea, și astăzi a fost foarte cald pentru o zi de iarnă. Dacă mulți constănțeni dar și turiști au vrut să profite de vremea frumoasă și s-au plimbat pe faleza Cazionului, agricultorii sunt îngrijorați. Temperaturile ridicate le pun serioase probleme.

Marea oferă un spectacol tuturor celor care o vizitează în această perioadă, cu temperaturi neobișnuit de ridicate. Marți, pe 17 ianuarie au fost înregistrate între 10 și 17 grade Celsius, în condițiile în care temperaturile normale pentru această perioadă ar trebui să fie cuprinse între unu și patru grade, ziua. Iar noaptea ar trebui să avem între minus cinci și minus două grade. Seara trecută a fost cea mai călduroasă din istoria Dobrogei.

De asemenea, și noaptea care a trecut, în loc să avem temperaturi negative, așa cum vă spuneam că ar fi normal, ele s-au situat mult peste norme, astfel încât la aproape toate stațiile meteorologice din Dobrogea s-au depășit recordurile temperaturilor minime, cu depășiri de până la 6,4 grade. Spun asta pentru că, de exemplu, la Cernavodă, în loc să avem ceva apropiat de 3,6 grade, au fost 10 grade pe parcursul nopții trecute”, a declarat Mirabela Stamat, șef serviciu Centrul Meteorologic Dobrogea.

Temperaturile extrem de ridicate pentru această perioadă reprezintă însă o mare problemă pentru agricultură. Pomii au început să înmugurească deja, în condițiile în care trebuia să se întâmple acest lucru în luna martie. Chiar și ghioceii au înflorit în anumite locuri.

Pericol major este pentru pomi pentru că încep să intre în vegetație. Pentru culturile de cereale pericolul este să înceapă să intervină bolile și dăunătorii care deja au început să apară. Și culturile trebuie tratate, însă temperaturile scăzute din timpul nopții nu ne dau voie”, a declarat Gheorghe Lămureanu, agricultor.

Pe de altă parte, mulți constănțeni dar și turiști au ieșit la plimbare, să se bucure de razele soarelui.

Chiar dacă vântul suflă cu putere, mulți oameni au vrut să profite de vremea frumoasă din ianuarie și au venit să se plimbe pe faleza Cazinoului din Constanța. În acest moment, în termometre, se înregistrează 16 grade celsius, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.

În timp ce unii se bucură de peisaj și valuri, alți își amintesc cum arăta iarna la mare în anii trecuți.

Și primăvară și marea nu e ca iarna, e adevărat. Știți că acum câțiva ani de zile în urmă era ceva feeric, dar e frumos și așa”, spune un constănțean.

Superbă este, ne bucurăm tare mult că am reușit să venim. Noi suntem din Pitești. Și ne propusesem, și am zis: domne, în ianuarie nu se poate să fie așa, e magic”, spune o turistă.

Reporter: Ați mai prins o zi așa călduroasă în ianuarie?

Constănțeancă: Nu! Dar e minunat. O pauză de prânz alături de mare.

Meteorologii spun că în zilele următoare, în vestul Dobrogei vor fi temperaturi care vor atinge și 21 de grade Celsius. De asemenea, este posibil ca recordurile de temperatură din ultimele zile să fie depășite în următoarea perioadă, mai spun aceștia.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233