dobroge.tv

Live

Grup de păsări flamingo, surprins pe lacul Techirghiol. Biolog: „Dacă reușesc să se adapteze, să reziste peste iarnă la noi, o vor face”

18 ianuarie 2023
Publicitate

15 păsări flamingo au ajuns la malul mării pe lacul Techirghiol. Biologii spun că aici au găsit mediul perfect pentru o pauză de migraţie, apă puțin adâncă și caldă favorizând dezvoltarea crustaceelor, care constituie hrană pentru aceste păsări. Nu este prima oară când flamingo ajunge în România. Anul trecut, 300 de păsări epuizate de o migrație mai lungă, au poposit la Jurilovca.

Păsările flamingo sunt o apariţie extrem de rară pentru România şi au fost observate în cursul uneia din ieşirile pe teren a biologilor constănţeni şi a pasionaţilor de fotografie în natură. Specia are răspândire largă în Europa, Africa și Asia. În Europa are o distribuție largă, predominant în bazinul Mediteranei.

Din punct de vedere termic sunt condiţii excelente, hrana încă există şi va exista în continuare atâta timp cât temperaturile vor fi convenabile pentru păsări. Ele se bucură de această iarnă liniştită şi ar pleca dacă sunt nevoite. Dacă reușesc să se adapteze, să reziste peste iarnă la noi, o vor face”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog.

Frumusețea înaripatelor a atras mulți curioși. Păsările sunt însă extrem de sperioase, iar teama de oameni le-ar putea determina să plece.

Este și posibil să ierneze în România dacă îi lăsăm liniștiți și nu-i deranjăm. Dacă localizăm această mică colonie, pentru că este un număr mic de exemplare, vor veni o mulțime de curioși cu drone și îi vor deranja. Aceste păsări vor pleca speriate”, a mai declarat Adrian Bîlbă, biolog.

Acestea preferă regiunile cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută hrana în mâl cu ajutorul ciocului. Păsările flamingo au o înălțime de doi metri şi ajung la o greutate de patru kilograme. Culoarea roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi pe care o obțin din consumul crustaceelor capturate de pe fundul lacurilor cu apă salmastră.

Habitatul lor natural este reprezentat de lacurile care nu au pește, care au altfel de vietăți pe care aceste animale le filtrează. Aceste păsări cu niște zimțișori pe care îi iau la cioc și cu o poziție inversă a ciocului, cu care filtrează, s-au adaptat să filtreze vietățile mărunte bogate și numeroase în astfel de bălți numite ‹‹sapropelice››, bălți care au nămoluri și bălți care au în componența lor o mulțime de vietăți care constituie hrană pentru aceste păsări”, a mai declarat Adrian Bîlbă, biolog.

Aşa se face că păsările flamingo, au coborât din zborul migrator pentru o pauză de câteva săptămâni, pe lacul Techirghiol. Apariţia lor a fost o surpriză pentru toată lumea.

Păi alea de fapt nici nu trăiesc la noi, dar uitaţi că din cauză: vremii au sosit pe lac. Anomalie totală, da! Dar cu natura nu te pui”, spune o constănțeancă.

Şi asta este o anomalie că au venit flamingo la noi! Probabil că sunt derutate păsările şi din cauza vremii, mă gândesc eu”, spune o constănțeancă.

Nu este prima oară când flamingo ajunge în România. Anul trecut, 300 de păsări epuizate de o migrație mai lungă, au poposit în Delta Dunării, la Jurilovca.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233