Proiectul „Legendele Dobrogei” a fost lansat la Constanța: vor fi create 20 de spectacole de teatru radiofonic cu tematică interetnică
Proiectul „Legendele Dobrogei” a fost lansat la Constanța. Filonul multietnic și multicultural dobrogean va fi promovat prin mijloace artistice. 20 de spectacole de teatru radiofonic cu tematică interetnică vor fi create. Tradițiile și obiceiurile celor mai importante etnii care conviețuiesc pe teritoriul Dobrogei, sunt principalele teme ale spectacolelor. Valoarea proiectului este de aproape 200 de mii de euro.
Având ca sursă de inspirație materialul documentar „Poveștile Mării Negre” aparținând istoricului și publicistului constănțean Cristian Cealera, „Legendele Dobrogei” va aduce în rândurile publicului larg, filonul multietnic și multicultural dobrogean.
„Obiectivul general este dezvoltarea unui concept inovator de antreprenoriat cultural în vederea promovării patrimoniului cultural multi etnic dobrogean prin producția și difuzarea a 20 de spectacole de teatru radiofonic”, a declarat Sebi Pătrunjei, responsabil PR.
Fiecare spectacol abordează câte o temă diferită și durează 45 de minute. Astfel, prin aceste piese se va evidenția modelul de conviețuire interetnică din Dobrogea. De pildă, va fi prezentată legenda viței de vie de la Sarichioi. Este vorba despre un vin care făcea furori la Constantinopol și Paris la începutul secolului XX. Un vin care acum nu prea se mai produce însă legenda a rămas.
„De asemenea, această călătorie a noastră radiofonică ne va duce la Cap Kaliakra, vorbim și despre cadrilater. Am pus accent, în cel puțin două dintre povești, și pe mixul ăsta musulman și creștin din Dobrogea. Avem povești și de la Babadag și din Munții Măcinului și bineînțeles nu poate să lipsească Publius Ovidius Naso”, a declarat dr. în istorie Cristian Cealera, autorul trilogiei „Poveștile Mării Megre”.
„Mi s-a părut păcat înainte de toate să avem atâtea legende, atâtea locuri minunate, atâtea documente istorice, încât să nu le fructificăm, să le punem în valoare într-un fel sau altul. Avem actori, avem cu cine, avem cu ce și atunci de ce nu să nu facem acest lucru?”, a declarat Iulian Enache, actor și regizor.
Spectacolele se vor difuza din două în două săptămâni până în luna decembrie. Primul va avea loc pe 9 aprilie.
„Se vor face referiri generoase la tradițiile și obiceiurile celor mai importante etnii care conviețuiesc în mod armonios pe teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră. Spectacolele vor fi difuzate pe un post regional de radio și încărcate pe un podcast dedicat”, a mai declarat Sebi Pătrunjei, responsabil PR.
Actorii vor fi aleși în urma unui casting, apoi vor urma un curs de pregătire non formală. În luna martie vor începe repetițiile și producțiile.
„Ar trebui să facem distribuțiile de așa natură, să repetăm textele respective, după ce le-am repetat le lucrăm, le împărțim, le înregistrăm vocile, după ce facem vocile le combinăm cumva, punem pe suprastructură ce avem: efecte sonore, furtună”, a mai Iulian Enache, actor și regizor.
Proiectul „Legendele Dobrogei” are o finanțarea de aproape 200.000 euro din Granturi SEE. Banii au fost obținuți în cadrul apelului de proiecte „Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței și a publicului - Sesiunea 3”. Partener este Asociația Concordia Oslo din Norvegia. Durata proiectului este de 12 luni.