dobroge.tv

Live

Peste 200 de delfini au eșuat anul trecut pe plajele litoralului românesc: „Înregistrăm cel mai mare număr de eșuări din ultimii 20 de ani”

17 ianuarie 2023
Publicitate

Veşti alarmante vin de pe litoral. Marea Neagră pierde din ce în ce mai mulți delfini din cauza pescuitului intens, a traficului crescut de nave de război, a exploziilor subacvatice şi a bolilor. Mamiferele înfometate sau sufocate de plase, ajung la mal, unde de cele mai multe ori mor. 203 delfini au eșuat anul trecut numai pe plajele litoralului românesc iar dacă cifrele continuă să crească, populația de cetacee din Marea Neagră este în real pericol. Cercetătorii susţin că într-un singur sezon de pescuit industrial, există riscul ca 40% din populaţia de delfini din Marea Neagră să dispară.

Litoralul românesc este monitorizat de organizațiile ecologiste și de specialiștii biologi în cercetări marine. Datele arată că cei mai mulți delfini eșuați prezintă răni provocate de exploziile submarine sau intoxicații cu hidrocarburi, păcură și motorină provenite de la navele militare.

Cu siguranță că afectează speciile care migrează mai mult. În primul rând este vorba de specia ‹‹delphinus delphis›› care trăiește în zonele de mare adâncă și care este afectată de război și tocmai acolo este sursa de zgomot apoi și ‹‹tursiops truncatus›› sau ‹‹afalinul›› care de altfel este un delfin care circulă foarte mult. Este obișnuit să mănânce într-un loc, acolo este zgomot, nu se mai duce acolo încearcă să se adapteze”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, biolog.

Toate acestea s-au suprapus cu perioada din an în care delfinii se deplasează în zonele de coastă pentru a se hrăni. Pescarii şi ecologiştii marini au găsit, de la începutul anului, de aproape patru ori mai mulți delfini morți decât în anul precedent.

Înregistrăm cel mai mare număr de eşuări de la litoralul românesc din ultimii 20 de ani, 203 exemplare pentru anul 2022. Printre cauzele pe care le-am putut determina se număra o dată boli, apoi avem de-a face cu capturări accidentale în plasele de pescuit. Indicatorii şi estimările ajung undeva la 20.000 de delfini capturaţi accidental anual la nivelul de bazin”, a declarat Marian Paiu, director ONG „Mare Nostrum”.

Conform statisticilor, în Marea Neagră, la ultimul recensământ au fost numărați în jur de 200.000 de delfini, în special afalini.

Marea Neagră este puţin adâncă în zona de Nord şi multe din exemplarele moarte sunt aruncate de brizanţi pe mal şi le vedem. În sud sunt foarte mulţi delfini, peşte este mai mult dar acolo apele mai adânci fiind, îi aruncă mai puţin la mal şi în consecinţă puţin dintre delfinii pierduţi ajung să fie văzuţi. Probabil că undeva la peste zece ori mai multe cazuri de delfini morţi raportat la ceea ce vedem că exemplare eşuate”, a mai declarat dr. Adrian Bîlbă, biolog.

Delfinii dispar din Marea Neagră și din cauza oamenilor. Poluarea, pescarii, dar şi turiştii contribuie la distrugerea speciei. Dușmanii cei mai mari ai mamiferelor sunt plasele pescărești. Există două tipuri: cu fir gros și cu fir subțire - acestea se numesc monofilament.

Pescarii au început să se reorienteze pe calcan iar recoltarea calcanului este în continuare riscantă pentru delfini chiar dacă s-au făcut eforturi pentru schimbarea plaselor, pentru instalarea de pingăre, toate însă creează daune colaterale populației de delfini care vin în plasele respective și se îneacă acolo”, a mai declarat dr. Adrian Bîlbă, biolog.

Câţiva delfini au fost salvaţi în ultimul moment, când au ajuns în apele de coastă.

Am avut șase sesizări în care eu împreună cu cei de la faţa locului am reuşit să salvăm animalele, şi anume ele erau eşuate, dar erau eşuate vii și cu ajutorul informațiilor pe care le-am oferit au reușit să le redea mediului natural, să-i readucă în mediul lor natural”, a declarat Costin Timofte, activist de mediu.

Potrivit unui studiu, realizat în decursul a trei ani de zile de experți din șase țări, în toată Marea Neagră avem peste 250 de mii de exemplare, aproape de trei ori mai puține decât în Marea Mediterană. Cercetătorii se așteptau ca numărul lor să se apropie de jumătate de milion.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233