Crește alarmant numărul de infecții respiratorii la Constanța. Spitalul de Boli Infecțioase este plin în acest moment
Cazurile de gripă și viroze respiratorii umplu cabinetele medicilor de familie și spitalele. Una dintre unitățile medicale din Constanța nu mai are, momentan, locuri disponibile. Astfel, pentru că numărul celor internați cu gripă ori viroză este tot mai mare, au fost luate și o serie de măsuri suplimentare în ceea ce privește, printre altele, programul de vizitare. Pe de altă parte, unii constănțeni spun că se protejează așa cum pot mai bine, în timp ce alții consideră că vaccinul este cea mai bună soluție.
Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța este plin în acest moment. Predomină numărul pacienților diagnosticați cu gripă sau viroze respiratorii, iar mulți dintre aceștia sunt copii.
„Și în Spitalul de Boli Infecțioase ca și în toată țara, ne confruntăm cu un număr mare de infecții acute de căi respiratorii superioare, viroze respiratorii, cazuri de gripă sau pneumonie. Astfel, în general numărul de pacienți care se adresează la camera de gardă a crescut comparativ cu lunile precedente, fiind o proporție aproximativ egală între prezentarea adulților și a copiilor”, a declarat dr. Anamaria Iancu, purtător de cuvânt Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.
În contextul numărului tot mai mare de cazuri de gripă și viroze respiratorii, la Spitalul de Boli Infecțioase au fost luate o serie de măsuri. Printre acestea se numără testarea tuturor pacienților înainte de internare, dar și a aparținătorilor împotriva SARS-CoV 2. De asemenea, pe secția de copii nu mai sunt permise vizitele.
„Programul de vizită a fost restricționat, în intervalul orar 15.00 - 17.00, fiind permis accesul unui singur aparținător pentru fiecare pacient pentru maxim 10 minute, cu echipament corespunzător”, a mai declarat dr. Anamaria Iancu, purtător de cuvânt Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.
Și cabinetele medicilor de familie sunt pline în această perioadă. Sunt zile în care medicii primesc și un număr aproape dublu de pacienți față de cel decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.
„Foarte mulți pacienți, foarte mulți copii, dar deja au început și foarte mulți adulți. Probabil, bineînțeles se transmite de la copilul care vine de la școală, acolo intră în contact cu alți copii. E o perioadă în care noi eliberăm foarte multe concedii medicale pentru viroze. Chiar este un număr foarte mare de concedii, pentru că trebuie să fie izolați la domiciliu”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
În schimb, la Spitalul Județean de Urgență Constanța în ultima săptămână au fost confirmați și internați mai puțin de zece pacienți cu gripă.
„În ultima săptămână, la nivelul Spitalului Județean au fost confirmate opt cazuri de gripă, toți pacienții au beneficiat de tratament de specialitate, fiind internați. În aceeași perioadă au fost raportate 40 de cazuri de infecții respiratorii și 157 de pneumonii”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Constanța.
Dacă unii spun că nu au răcit deloc în această iarnă, dar că se protejează cu ceaiuri, miere și alte tratamente naturiste, alții poartă mască și evită spațiile aglomerate.
Constănțeancă: Nu prea am ieșit din casă, adevărul e, sunt la pensie. Soțul are.
Reporter: Ce simptome are?
Constănțeancă. Tușește, respire mai greu.
***
Constănțeancă: Mai merg cu autobuzul.
Reporter: Purtați mască?
Constănțeancă: Nu, dar o am în geantă.
***
Constănțeancă: Păi m-am vaccinat și m-am și ferit pentru că paza bună păzește primejdia rea.
Reporter: Vă văd că purtați și mască.
Constănțeancă: Da, pe unde mă duc, mai ales unde e aglomerație.
Medicii recomandă ca cei care prezintă simptome de gripă ori răceală să stea izolați la domiciliu. De asemenea, purtarea măștii în spațiile aglomerate poate scădea semnificativ șansele de infectare. Până în prezent, la Direcția de Sănătate Publică Constanța au fost înregistrate peste 3.500 de cazuri de viroze respiratorii, 880 de pneumonii și 158 de cazuri de gripă.