dobroge.tv

Live

Revoltă în rândul comercianților din Piața Tomis III. Oamenii acuză RAEDPP că nu respectă contractul de asociere și nu le oferă dreptul de a cumpăra spațiile în care au investit ani la rând: „E un fel de abuz”

16 ianuarie 2023
Publicitate

Terenul pe care își desfășoara activitatea este mărul discordiei dintre unii comercianți din Piața Tomis III și Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat. Aceștia spun că între cele două părți exista un contract de asociere care precizează că după 12 ani, oamenii vor putea cumpăra spațiul, însă acum s-au trezit că trebuie să plătească chirie. Momentan, doar trei dintre comercianți au devenit cu totul proprietari, lucru care i-a nemulțumit și mai mult pe ceilalți. De aici și revolta celor care au investit în construcțiile în care își vând produsele.

„Au zis că nu se poate cu toate că legea era ca să le vândă”, a declarat Maria Dimcică, comerciant Tomis III.

Mai mulți comercianți din piața Tomis III sunt în litigiu cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat din Constanța. Motivul ar fi că în anul 1996, aceștia și-au construit din bani proprii spații comerciale pe domeniul public, existând atunci un contract de asociere între instituție și proprietarii construcțiilor. Însă, în 2020 RAEDPP nu a mai prelungit acest contract.

S-au construit în 1996 și 1997 magazinele, contra-cost a plătit societatea și din 2006 am tot făcut cereri să le cumpărăm”, a mai declarat Maria Dimcică, comerciant Tomis III.

Exista dreptul de preemțiune și la cumpărare, dar ei au tot modificat contractele, un fel de abuz. Ei au modificat absolut tot, exact cum au vrut ei. Când ești asociat nu modifici așa de la sine putere întrebi și asociatul. Ei au tot șters, au șters și procente, au mărit la ei, acum nu mai e nici de preemțiune, au schimbat totul numai în favoarea lor”, a declarat Ionuț Buriu, comerciant Tomis III.

Comercianții se arată deranjați de faptul că ani la rând au investit într-un spațiu care nu va fi niciodată al lor. Ba mai mult, aceștia susțin că aveau drept de cumpărare după 12 ani, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum.

Uitați aici. Vedeți? Spune că drept de preempțiune pentru închirierea, asocierea, cumpărarea magazinului, aveam dreptul după 12 ani”, a declarat Osman Negeatin, comerciant Tomis III.

Nemulțumirea comercianților s-a amplificat în momentul în care au aflat că trei dintre vecinii lor au reușit să cumpere terenul, iar ei sunt nevoiți să plătească acum chirie ca să-și poată desfășura activitatea.

Uitați trei magazine vândute, proprietar aici numărul 1, 4. Aici unde suntem noi amplasați, astea trei magazine astea s-au vândut în 2010”, spune un comerciant.

Lângă mine, magazinul e cumpărat, deci folosește și peretele meu, am depus și eu cerere, eu n-am reușit să cumpăr. Nu consider moral ca unii să cumpere, alții să nu reușească”, a declarat Eva Aldea, comerciant Tomis III.

Stelică Iepure, comerciant Tomis III: Deci cele trei magazine au putut să cumpere și noi ceilalți șapte n-am putut. Motivul RAEDPP-ului care este?

Reporter: Ați încercat să vorbiți la RAEDPP?

Stelică Iepure, comerciant Tomis III: Am încercat și nu e poate. Au zis că noi nu avem dreptul să cumpărăm.

În 2020 înainte de pandemie, în martie, nu ne-au mai prelungit contractele de asociere și au vrut să ne transforme în chiriaș. I-am dat în judecată”, a declarat Maria Dimcică, comerciant Tomis III.

Am solicitat și noi un punct de vedere din partea Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat, însă nu am primit niciun răspuns.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233