Damen Mangalia vinde patru clădiri, între care și căminele unde locuiesc angajații. Sindicat: „Jaful continuă la Șantierul Naval. Statul Român nu ia nicio măsură”
Șantierul Naval Damen din Mangalia, în centrul unui nou scandal. După ce angajații au protestat timp de mai multe zile din cauza refuzului conducerii de a acorda măriri salariale corelate cu rata inflației, acum boardul de conducere al Damen este acuzat că a aprobat vânzarea unor terenuri și clădiri deținute de Șantierul Naval Mangalia. Printre acestea se numără căminele unde locuiesc angajații.
Consiliul de Supraveghere al Damen Shipyards Mangalia SA a decis în luna decembrie să avizeze vânzarea a patru imobile, după cum urmează:
- cămin de personal Despina Corp A, str. Nicolae lorga nr. 1, staţiunea Venus, municipiul Mangalia, constând din imobilele înscrise în cartea funciară nr. 107091, având nr. cadastral 107091 – teren şi 107091-C1 – construcţie;
- cămin de personal Despina Corp B, str. Nicolae lorga nr. 1, staţiunea Venus, municipiul Mangalia, constând din imobilele înscrise în cartea funciară nr. 101172, având nr. cadastral 42/2 – teren şi 42/2-C1 – construcţie;
- imobil P+1E cu teren 430 mp, str. Apostol Andrei nr. 7, Mangalia, înscris în cartea funciară nr. 108568, având nr. cadastral 108568 – teren şi 108568-C1 – construcţie;
- imobil P+1E+M cu teren 2.626 mp, str. Alexandru Vlahuţă nr. 2, localitatea 23 August, înscris în cartea funciară nr. 100114, având nr. cadastral 100114 – teren şi 100114-C1 – construcţie.
Conform deciziei publicate în Monitorul Oficial al României numărul 0168/12 ianuarie 2023, vânzarea se va face prin negociere directă de către Directorat, acesta având dreptul de a stabili toate detaliile vânzării, inclusiv prețul.
Astfel, un bloc cu 72 de camere, situat în zona Portului Turistic din Mangalia, este scos la vânzare cu 860.000 de euro.
„Jaful continuă la Șantierul Naval Mangalia! În fiecare zi, vedem cum șantierul se golește de activele patrimoniale pe care le deține. Începe să bată vântul pe șantier și nimeni din Statul român nu ia nicio măsură! E mai mult decât clar că se dorește închiderea celui mai mare șantier naval din România!”, a transmis Laurențiu Gobeajă, președinte Sindicatul Liber Navalistul.
Proteste zilnice ale angajaților
Din data de 4 ianuarie, angajații Șantierului Naval Damen Mangalia protestează spontan în fiecare zi, pe timpul pauzei de masă. Ei cer conducerii salarii mai mari, în conformitate cu rata inflației. De asemenea, aceștia sunt nemulțimiți și de lipsa transparenței decizionale, dar și a dialogului. Oamenii cer o comunicare mai bună între conducere și angajați.
În schimb, conducerea șantierului susține că majorarea salarială poate fi doar de 100 de lei brut, la care se poate adăuga, timp de patru luni, un ajutor de 225 de lei.
Scrisoare deschisă către ministrul Economiei
Sindicaliștii de la Șantierul Naval Damen Mangalia au explicat joi, 12 ianuarie, printr-o scrisoare deschisă trimisă ministrului Economiei, Florin Spătaru, că tensiunile dintre angajați și conducerea operativă a societății DSMa a ajuns la cote înalte. Aceștia semnalează o „politică de personal distructivă”, prin care se recrutează angajați din cadrul societății, cărora li se propune să demisioneze, ca mai apoi să fie recrutați pentru o altă societate la care statul român nu deține acțiuni -- detalii aici: MANGALIA. Scrisoare deschisă a sindicaliștilor de la Șantierul Naval Damen: „Conducerea operativă a DSMa aplică o politică de personal distructivă pentru societate”
Sursă foto: Blocul Național Sindical / storia.ro / Monitorul Oficial