dobroge.tv

Live

Piața imobiliară din Constanța stagnează. Agenții imobiliari sunt de părere că prețurile apartamentelor vechi vor scădea în următoarea perioadă chiar și cu 15%

06 ianuarie 2023
Publicitate

Criza provocată de pandemie, războiul din Ucraina, dar și creșterea prețurilor și-au pus puternic amprenta anul trecut pe toate planurile și în toate domeniile. Așa cum era de așteptat, și piața imobiliară a fost afectată în 2022, însă pentru acest an specialiștii prevăd o stagnare a prețurilor la apartamentele în blocurile noi și mici scăderi la cele vechi. Mai mult, analiștii economici susțin că oamenii nu vor fi atât de preocupați de cumpărarea unei locuințe, mai ales în contextual financiar actual.

După doi ani de scumpiri, piaţa imobiliară din Constanța urmează să intre într-o perioadă de stagnare. Acesta este anunțul făcut de agenții imobiliari locali, care subliniază că acest trend se va menține în special în cazul apartamentelor din blocurile nou construite. Nu același lucru se va întâmpla însă în cazul celor din blocurile vechi, unde este așteptată o scădere a prețurilor.

Cred că în continuare prețurile la apartamentele noi vor rămâne pe un trend ușor ascendent, ori vor stagna având în vedere că prețurile materialelor de construcție au fost și au rămas în continuare destul de scumpe. Există o tendință clară de scădere la cele vechi de 10%... chiar 14-15%”, a declarat Marian Mureșanu, agent imobiliar.

Mă aflu într-un apartament cu două camera, de 60 mp, în zona de nord a orașului. Locuința a fost scoasă la vânzare încă de anul trecut cu suma de 100.000 euro, iar prețul se menține și în prezent, transmite Elenis Halep, reporter Dobrogea TV.

Această „stagnare” a prețurilor la apartamentele din blocurile noi îi va afecta cel mai mult pe marii dezvoltatorii, susțin agenții imobiliari.

„Cei care vor suferi cel mai mult sunt constructorii de blocuri noi, care datorită legislației și prețurilor materialelor nu vor putea ieși cu prețuri mici, competitive și vor avea un volum de vânzări scăzut”, a declarat Marius Coman, agent imobiliar.

Interes din partea constănțenilor există în continuare, susțin specialiștii, însă pericolul unei noi crize economice îi determină pe cei mai mulți să trateze cu precauție o astfel de investiție, mai ales în cazul celor care depind de un împrumut.

În anul 2023 principala formă de vânzare va fi cash și nu creditarea. Creditarea va frâna brusc, băncile nu vor mai acorda, decât foarte rar credite”, a mai declarat Marius Coman, agent imobiliar.

Există și problema celor care luau cu credite, aici deja piața este căzută foarte mult, având în vedere că gradul de îndatorare al băncilor a crescut, la fel și dobânda cheie. Îți trebuie un salariu de 5.000-6.000 lei, ceea ce greu pentru constănțeni”, a mai Marian Mureșanu, agent imobiliar.

Pe de altă parte, analiștii economici susțin că războiul din Ucraina a afectat și România, astfel că oamenii sunt acum mai precauți când vine vorba de investițiile imobiliare.

„Evaluarea mea este că până nu se liniștesc complet apele în zona războiului va fi o cerere mai redusă pe partea imobiliară. Nu neapărat pentru că nu sunt bani, ci pentru că lumea preferă să țină de cash în loc să-i transforme într-un bun imobiliar”, a declarat Tănase Stamuli, analist economic.

Potrivit unui studiu, la finalul anului 2022 în județul Brașov s-au vândut peste 9.000 de unități individuale, cu 4% mai puține față de anul 2021. Scăderi mai mari s-au înregistrat în județele Cluj și Iași, acolo unde s-au vândut cu 16% mai puține apartamente, dar și la Constanța, unde tranzacțiile s-au redus cu 8% în anul care tocmai s-a încheiat.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233