Alexandru Rafila: Nu va fi declarată epdemie de gripă pentru că ar implica noi restricții. Este stare de alertă epidemică
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut joi, 5 ianuarie, o conferință de presă în care urma să anunțe dacă va fi declarată epidemie de gripă în România, în condițiile exploziei numărului de cazuri din ultima perioadă. La conferința de presă a participat și ministrul Educației, Ligia Deca. „România este în stare de alertă epidemică din cauza numărului crescut de cazuri de gripă”, a declarat ministrul Sănătății.
„Scopul acestei conferințe este de a vă explica contextul epidemic legat de gripă. O succesiune de 3 săptămâni epidemice duce la o situație care înseamnă epidemie. Nu vrem să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier”, a spus ministrul Sănătății. Potrivit acestuia, în acest an, sezonul gripal e decalat cu câteva săptămâni. Vârful infecțiilor poate fi atins în perioada 15 ianuarie-10 februarie, după care va urma o scădere, a adăugat ministrul.
„Avem câteva seturi de măsuri pe care le-am transmis și Ministerului Educației. Sunt măsurile din pandemie:evitarea aglomerației, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simpromelor respiratorii, purtarea măștii de protecție în spații închise. În școli și grădinițe: triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadre didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție”, a explicat Alexandru Rafila.
Ministrul a făcut o serie de recomandări după cum urmează:
- în școli: realizarea triajului zilnic, utilizarea măștilor de protecție de către cadrele didactice, eventual de către copii în anumite circumstanțe. E o recomandare nu o obligație. Asigurarea materialelor necesare dezinfecției, aerisirea periodică a încăperilor.
- pentru angajatori: evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, purtarea măștii, triaj epidemiologic.
- la nivelul unităților sanitare: triaj zilnic pentru personal, purtarea echipamentului de protecție pentru toate persoanele care vin în contact cu pacienții, limitarea programului de vizite.
Cursurile şcolare vor fi reluate normal. Nu sunt luate în calcul suspendarea sau desfăşurarea online
„Precizăm, înainte de toate, că şcolile se vor redeschide în condiţii normale şi nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. Accentul trebuie să fie pe prevenție, eventual izolarea copiilor acasă. Realizarea triajului zilnic atunci când copiii intră la cursuri la școli și grădinițe. Recomandăm purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către copii. E foarte important ca încăperile să fie aerisite. Recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional”, a transmis Ministerul Educaţiei, Ligia Deca.
Sursă foto: captură video Facebook Ministerul Sănătății