Petardele și artificiile, pericol pentru oameni și animale, de Sărbători. Tarabele din Constanța sunt pline cu materiale pirotehnice
Mai sunt doar câteva zile până la revelion, iar prin piețe și magazine sunt deja foarte multe tarabe cu materiale pirotehnice. Clienții au și de unde alege pentru că există o gamă variată de astfel de produse. Însă, polițiștii spun că cei care cumpără petarde sau artificii trebuie să țină cont și din ce categorie fac parte. De la începutul lunii octombrie și până în prezent a fost confiscată peste o tonă de astfel de produse interzise. La camerele de gardă ale spitalelor ajung an de an zeci de persoane rănite de petarde ori pocnitori. Pe de altă parte, animalele suferă atunci când aud bubuitura unei petarde, în special câinii.
Reporter: Petarde?
Vânzător: Da.
Reporter: Care bubuie cel mai tare?
Vânzător: Cel mai tare bubuie acestea.
Reporter: Și cât sunt?
Vânzător: Acestea sunt 5 lei bucata.
În aceste zile, prin mai toate piețele și marile magazine se găsește o gamă largă de materiale pirotehnice. Dacă unii au autorizație pentru a face a comerț cu astfel de produse, alții fac acest lucru ilegal. În urma controalelor făcute de polițiști, de la începutul anului și până în prezent au fost confiscate de către oamenii legii aproximativ două tone și jumătate de astfel de produse.
„Au fost identificate aproximativ o tonă și două sute de kilograme de materiale pirotehnice în urma controalelor făcute atât la operatorii economici autorizați cât și la diverse piețe, tarabe improvizate. Au fost efectuate inclusiv percheziții la domiciliile unor persoane bănuite că ar fi cumpărat pentru a comercializa aceste articole pirotehnice”, a declarat insp. Andreea Ambroze, purtător de cuvânt IPJ Constanța.
Petardele, artificiile sau alte categorii de materiale pirotehnice sunt extrem de periculoase și trebuie folosite cu atenție.
„Le recomandăm cetățenilor să aibă mare grijă atunci când folosesc materialele pirotehnice. Într-adevăr există aceste categorii F1 și P1 care sunt destinate și publicului larg, însă chiar și așa ar trebui să aibă mare grijă și mai ales, să nu le folosească în preajma copiilor, în spații închise și cu atât mai puțin să nu le dea spre folosință copiilor pentru că acestea pot fi foarte periculoase”, a mai declarat insp. Andreea Ambroze, purtător de cuvânt IPJ Constanța.
„Frecvent întâlnite sunt și traumatismele oculare sau faciale care, de cele mai multe ori, se soldează cu pierderea vederii. Sunt afectați în general tinerii și copiii”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Constanța.
În medie sunt aproximativ două sau trei cazuri pe an care au nevoie și de spitalizare în urma folosirii necorespunzătoare. Anul trecut, viața unui copil a fost pusă în pericol din cauza unei petarde.
„Un copil de opt ani a ajuns la Urgență cu un traumatism extrem de grav, la una dintre mâini. Mai exact, aveam două degete parțial amputate. A avut nevoie de mai multe intervenții chirurgicale și a stat în spital pentru îngrijiri și tratament de specialitate câteva săptămâni”, a mai declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Constanța.
Câinii au un auz extrem de fin și mult mai dezvoltat decât al nostru. Astfel că, petardele și artificiile folosite de oameni îi sperie, iar uneori pot apărea și efecte extrem de grave.
„Ei obișnuiesc să ne considere inteligenți, înțelepți și nu se așteaptă ca noi să facem o astfel de gălăgie crezând că suntem supărați. Și atunci îi apucă o sperietură. O sperietură neînțeleasă de noi dar trebuie să încercăm să le calmăm pe aceste animale care intră într-o stare din asta de tremurătură, într-o stare din asta care poate chiar să ducă la un șoc hepileptogen, de exemplu”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe.
Chiar și unele păsări au de suferit în urma folosirii de către oameni a acestor materiale pirotehnice.
„Ele vin în continuare, este vorba de lebedele de iarnă, ele sunt speriate de aceste zgomote și câteva zile după sărbătorile noastre vor rămâne cam pe loc. Vor fi afectate în zborul lor migrator”, a mai declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe.
Materialele pirotehnice din categoriile 2, 3 și 4 pot fi folosite doar de pirotehniști și nu pentru publicul larg. Cei care sunt prinși folosind astfel de petarde și artificii riscă amenzi și chiar dosare penale.