dobroge.tv

Live

Recomandările nutriționiștilor, după masa de Crăciun: „Cât mai mult verde pe masă, adică salate, în orice cantitate, un aport de proteină și carbohidrați”

26 decembrie 2022
Publicitate

Tobă, lebăr, cârnați, sarmale sau salată boeuf. Toate aceste preparate au fost pe mesele constănțenilor în ziua de Crăciun. Acum urmează o perioadă de pauză de la mâncărurile de sărbători, însă doar până la Revelion. Cei mai mulți constănțeni spun totuși că vor face o cură de detoxifiere și vor mânca cât se poate de moderat. Și specialiștii recomandă ca în această săptămână să încercăm să mâncăm cât mai multe legume și fructe și să încercăm să evităm preparatele grele.

Nu mai este niciun secret că rețele de sărbători sunt bogate în calorii. De pe masă nu a lipsit nimic, iar constănțenii au gustat din toate preparatele. Însă, toate aceste bunătăţi reprezintă o adevărată provocare pentru organism, mai ales dacă există şi boli cronice. Așa că, este bine ca până de Revelion să încercăm să consumăm alimente cât mai ușoare.

Reporter: Între Crăciun și Revelion mai mâncați la fel de mult sau mai moderat?

Constănțeancă: Mai moderat.

„Nu o să mănânc la fel de mult după Crăciun”, spune un constănțean.

„În seara de Revelion da mâncăm tot așa slăbuț pește”, spune un alt constănțean.

Specialiștii ne recomandă ca până de Revelion să încercăm să punem pe masă cât mai multe alimente sănătoase. Iar din meniu nu ar trebui să lipsească legumele și fructele. De asemenea, aceștia ne recomandă să nu mergem imediat la culcare după masă, ci să așteptăm măcar patru ore.

În ceea ce privește compoziția meselor, ar trebui să avem neapărat frunze cât mai mult verde pe masă, adică salate în orice cantitate, un aport de proteină, adică: carne, pește ouă într-o cantitate de 200 de grame per porție și, bineînțeles, dacă silueta sau dieta ne permite și carbohidrați: cartofi, mămăligă, orez și paste”, a declarat Cecilia Apostoiu, specialist nutriție.

Cel mai indicat este să mâncăm trei mese pe zi în această perioadă și să avem grijă să nu combinăm carbohidrații cu proteinele, cum ar fi carnea cu cartofii. Legumele și fructele vor fi nelipsite din alimentația constănțenilor, susțin aceștia.

Mai puțin. Paste, legume, fructe. Astea nu lipsesc”, spune o constănțeancă.

Constănțean: Mai mult legume, legume că o să fie greu.

Reporter: Ce fel de legume?

Constănțean: Orice, nu contează.

Reporter: Și fructe?

Constănțean: Fructe în general mere, banane ce se găsește.

Și fructe și legume și mâncare ușoară în general”, spune o constănțeancă.

De asemenea, specialiștii recomandă sportul sau dacă nu, măcar plimbările în aer liber. Este indicat să facem între 5.000 și 10.000 de pași pe zi. Sportul nu înseamnă doar echilibru, energie, bună dispoziție și relaxare, ci și sănătate.

Sistemul nostru digestiv lucrează ca un ceas. Atunci când îl forțăm, îi dăm mai mult de lucru în momentul când combinăm alimentele. Noi trebuie să ne concentrăm pe a mesteca bine mâncarea, a face combinațiile corecte și a nu mânca prea mult. Cantitatea face diferența”, a mai declarat Cecilia Apostoiu, specialist nutriție.

Nutriționiștii ne mai recomandă ca în această perioadă să bem și ceaiuri din plante. Așadar, după mesele copioase din timpul sărbătorilor de iarnă este bine să ne realizăm un meniu de detoxifiere.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233